Съдия-изпълнител отстрелва защитени птици. Няма да го накажат

Последна промяна на 16 ноември 2012 в 16:47 5237 24

Кадърът с ливадните дърдавци. Снимка: сп.

Окръжната прокуратура във Враца отказа да образува досъдебно производство срещу местен съдия-изпълнител, уличен в бракониерство, научи OFFNews.

Сигналът срещу съдебния изпълнител Георги Лаков бе подаден преди около 2 седмици от екоминистерството. Основанието беше снимка на на съдията в ловно списание, от която е видно, че Лаков е отстрелял птици от защитен вид - ливаден дърдавец.

Птицата е световно застрашен вид и е сред приоритетните за опазване видове по европейското законодателство и в България има няколко защитени зони (от екомрежата "Натура 2000"), обявени заради нея. Убиването на екземпляри от вида е престъпление и според наказателния кодекс се наказва със затвор до пет години и глоба от 5 до 20 хиляди хиляди лева.

По повод този пореден бракониерски сигнал от екоминистерството призоваха ловните и риболовните списания, както и ловните форуми да не публикуват такива информации и да не толерират бракониерски прояви. Сами по себе си тези снимки често не се приемат за солидно доказателство за престъпление от съда и доказването на такива престъпления е трудно. Те обаче имат негативно възпитателно въздействие върху аудиторията, коментираха тогава от екоминистерството.

От публикацията в списанието става ясно, че съдебният изпълнител Лаков от години работи в Районния съд във Враца. Съдът и окръжната прокуратура са в една и съща сграда - съдебната палата във Враца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2012 в 21:23

Защо ли си мисля някак, че в Германия примерно това нямаше да се случи, тази статия нямаше да бъде публикувана, и "некои съображения" за манипулативност на внушенията, или недостатъчност на доказателствата нямаше да хрумнат на никого, още по малко на юристи. А пък германците хич не са по-добри хора или по- съзнателни граждани от нас.

23.11 2012 в 21:18

После се чудете - защо чалгата е толкова популярна в България. Сещам се веднага за две непреходни заглавия:
"И ловец съм, и рибар съм, на закона ... " и също "За кокошка ..." И вие (ама веднага и без размисъл) също се сетихте. После да не се чудите вече - защо ще се запомнят тия години, с такива песни ...

22.11 2012 в 19:22

Това обяснява много неща. Някой не говореше ли тук за гарвани...?

22.11 2012 в 17:35

Потребителят "Danika" изразява възхищението си от принципната позиция на потребителя "Стефан" и му благодари, че е разсеял някои нейни съмнения.

22.11 2012 в 14:26

Потребителят "Даника" е магистрат и поради същите причини омаловажава простъпката на "колегата", чийто действия не са административно нарушение за да бъдат наказвани с глоба, а представляват престъпление за което се полага ефективна присъда(5 год и глоба)

17.11 2012 в 20:08

Спокойно де! Никой няма да гние в затвора. Предполага се , че нищо няма да го постигне "горкия човечец". Напълно съм съгласен, че може "лесно да бъде глобен". Но силно бих се учудил ако го глобят. Така де. Що да не си стреля защитени птички? Това е България все пак - "оазис на престъпността", според дълбокоуважавания от мен министър на вътрешните работи.

А съдиите ги виждаме отгоре до долу - като се започне от многоуважаваната г-жа Марковска (то не че няма и други добри хора във КС) ...

17.11 2012 в 16:34

Уволнението за него ще бъде поощрение. Съд! И съответно присъдата, която се предвижда в закона. Наистина трябва да се освестим - та ние вече 24 години сме в ЕВРОПА! А НЕ в тоталитаризма, когато всяко партийно и държавно говедо можеше да вършее безнаказано, както си иска. Законът затова е такъв, той се прилага към всеки. Българи, докажете, че не сте мутанти и маргинали , а европейци, защитавайте всеки ден и час справедливостта - само така ще заживеете човешки. Стига с този ативистичен страх от картонени и нафукани човечета!

17.11 2012 в 14:24

П.П.
@ Danika: "Ако ви трябва зъболекар, гледайте да не се озовете при гинеколог. Щото все са лекари. Пък и добилото гражданственост обръщение и в двата случая е “докторе”. "

Зъболекарите официално се наричат лекари по дентална медицина или дентален лекар, преди се наричаха стоматолози, но ние, хората, или някои от нас, ги наричаме просто "зъболекари".
И гинекологът, и зъболекарят са лекари!!! Единият е лекар-акушер-гинеколог, а другият е лекар по дентална медицина, т.е. и единият, и другият са лекари, но лекуват различни части на човешкото тяло и говорим конкретно за някой от тях, наричайки го "Доктор еди кой си", или се обръщаме директно към тях с "Докторе", защото те така официално се водят, т.е. не е Лекар Попов, например, а е Доктор Попов. Тук не спорим лекар ли е зъболекарят, така както е лекар гинекологът, защото официално и едните, и другите са лекари.

17.11 2012 в 13:49

@Danika

Длъжността "Съдия-изпълнител" беше предефинирана на "Съдебен изпълнител" след като бе въведена възможността за частна практика, т.е. вместо "Частен съдия-изпълнител" и "Държавен съдия-изпълнител" - "Частен съдебен изпълнител" и "Държавен съдебен изпълнител", т.е. предефинирането се наложи, защото един съдия не може да бъде частник, той е представител на държавата.

Съдия в Районен/Окръжен/Апелативен/Върховен съд
Държавен съдебен изпълнител (Съдия-изпълнител)
Съдия по вписванията

Ами и едните се наричат съдии, и другите! Очевидно има основание за това, щом така ги е дефинирал законодателят! Само че първите са магистрати, избират се и се освобождават от Висшия съдебен съвет и са част от независимата съдебна власт, останалите - съдия-изпълнителят и съдията по вписванията - са държавни чиновници, които се назначават и освобождават от Министъра на правосъдието. Статутът и на едните, и на другите се урежда в Закона за съдебнатата власт, а работното място на всички тях е в сградата на съда!

Дано изразявайки се по този начин, сте разбрали смисъла на написаното от мен в първия ми коментар!

Така че, няма софистика тук! Но ваше право е да определяте чуждите коментари както си искате и да се забавлявате или не на тях, както и да давате или не съвети на написалите ги. Мое право е да не приемам съвета ви, защото не го намирам за сериозен ;-)

Спирам с коментарите по темата!

17.11 2012 в 12:41

P.S. И нали трябва да се позитивни, ще приключа с полезен съвет, като гледам как произволно боравите с длъжностите:
Ако ви трябва зъболекар, гледайте да не се озовете при гинеколог. Щото все са лекари. Пък и добилото гражданственост обръщение и в двата случая е "докторе".