Съдия-изпълнител отстрелва защитени птици. Няма да го накажат

Милен Енчев 16 ноември 2012 в 16:47 6267 24

Кадърът с ливадните дърдавци. Снимка: сп.
Кадърът с ливадните дърдавци. Снимка: сп. "Лов и риболов"

Окръжната прокуратура във Враца отказа да образува досъдебно производство срещу местен съдия-изпълнител, уличен в бракониерство, научи OFFNews.

Сигналът срещу съдебния изпълнител Георги Лаков бе подаден преди около 2 седмици от екоминистерството. Основанието беше снимка на на съдията в ловно списание, от която е видно, че Лаков е отстрелял птици от защитен вид - ливаден дърдавец.

Птицата е световно застрашен вид и е сред приоритетните за опазване видове по европейското законодателство и в България има няколко защитени зони (от екомрежата "Натура 2000"), обявени заради нея. Убиването на екземпляри от вида е престъпление и според наказателния кодекс се наказва със затвор до пет години и глоба от 5 до 20 хиляди хиляди лева.

По повод този пореден бракониерски сигнал от екоминистерството призоваха ловните и риболовните списания, както и ловните форуми да не публикуват такива информации и да не толерират бракониерски прояви. Сами по себе си тези снимки често не се приемат за солидно доказателство за престъпление от съда и доказването на такива престъпления е трудно. Те обаче имат негативно възпитателно въздействие върху аудиторията, коментираха тогава от екоминистерството.

От публикацията в списанието става ясно, че съдебният изпълнител Лаков от години работи в Районния съд във Враца. Съдът и окръжната прокуратура са в една и съща сграда - съдебната палата във Враца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!