Съдът решава да остави ли Октай в ареста

Юлиан Христов 22 януари 2013 в 07:36 1533 0

Октай Енимехмедов, Снимка: БГНЕС
Октай Енимехмедов, Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд днес ще трябва да реши дали да остави Октай Енимехмедов в ареста.

25-годишният мъж беше задържан за 72 часа, след като нападна лидера на  ДПС Ахмед Доган по време на изказването му ва Осмия конгрес на ДПС в събота. 

Октай днес за първи път ще се появи публично, след като бе неутрализиран и зверски пребит от делегатите на конгреса на ДПС. В Софийския районен съд днес ще е първата публична поява на Октай Енимехмедов, след като в събота той нападна с газов пистолет лидера на ДПС Ахмед Доган

Прокуратурата днес ще поиска постоянното му задържане в ареста. Срещу него ще бъдат повдигнати обвинения за хулиганство с особен цинизъм и дързост и за закана за убийство. Наказанието, което го очаква, е до 5 години.

Това ще го направим както с оглед на обстоятелствата да не се укрие и да не извърши друго престъпление, така и за негова лична сигурност. Според мен, за него е по-добре да остане в ареста. Има възможност някой да се разправи с него и да го ликвидира. Засега няма такива сигнали, но има такива примери в историята. Напълно споделям предложението на наблюдаващите прокурори, че трябва да бъде внесено искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Като човек, който доскоро е бил на съдийската банка е безкрайно некоректно да кажем какво смятам, че трябва прави съдът. Смятам, че прокуратурата трябва да поиска постоянно задържане и има своите основания за това. Решението ще принадлежи на съда, коментира главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР.

Очаква се също днес прокуратурата да се произнесе по това ще повдигне ли обвинения на биячите на Октай. От снимките от инцидента ясно се различават лицата на Танер Али, кмет на гр. Антоново и Джамисет Джафер, общински съветник от ДПС в Пловдив. Мустафа Карадайъ, секретарят на Централното оперативно бюро на ДПС,  пък бе първият, който реагира на нападението срещу Доган. Пред медиите по-късно Карадайъ заяви, че реакцията му е била инстинктивна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!