Съдът пусна Гери от ареста

02 юли 2013 в 15:18 29048 21

Протест в защита на Гергана Червенкова.  Снимка: Сергей Антонов
Протест в защита на Гергана Червенкова. Снимка: Сергей Антонов

Софийският апелативен съд пусна от ареста Гергана Червенкова под гаранция от 1000 лева.

Днес съдът заседава по мярката за неотклонение на българката, за която американските власти поискаха екстрадирането й заради обвинения в незаконната продажба на лекарства. По случая американските власти са изпратили декларации, в които служители на агенцията за борба с наркотиците (ДЕА) уверяват, че българката е замесена в група за нерегламентирана продажба на лекарства.

Магистратите освободиха Гергана срещу гаранция при условие, че тя няма да напуска страната. В определението си съдът взе предвид чистото й съдебно минало и това, че тя има постоянен адрес и две деца, за които трябва да се грижи и които от няколко месеца не е виждала. Искането за освобождаването на Гергана беше подкрепено и от прокуратурата. Държавното обвинение поиска домашен арест, защото също смята, че няма достатъчно основания тя да бъде в следствения арест.

Решението е безпрецедентно, защото при европейска заповед за арест или екстрадиция българският съд безалтернативно трябва да задържи исканото от другата държава лице. Апелативните съдии обаче прецениха, че задържането на Гергана продължава извън разумния срок, още повече, че няма яснота кога американската страна ще предостави чаканите от Апелативния съд доказателства срещу Гергана. 

Решението на Апелативния съд не подлежи на обжалване, което също е прецедент в българското право.

Гергана е в следствения арест от 8 май, където чакаше решението за екстадирането й. 

Определението на съда беше аплодирано от близки и приятели не Гергана, които бяха в залата. 

Гергана е работела като финансов мениджър в търговско представителство “БГ Глобал Сървисиз”, която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД”. Служебните й задължения включвали да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисионни към докторите и аптеките на база реализираните през сайта продажби. На практика обаче, тя не е била ангажирана в продажбата на лекарствата.

Въпреки това бившият вътрешен министър Цветан Цветанов посочи българката като глава на организираната престъпна група, а задържането й станало след добро сътрудничество между българските и американските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!