500 души скандират пред съда за Гери, отложиха решението за 19 юли (обновена)

Александра Маркарян 21 юни 2013 в 09:14 10731 21

Гергана Червенкова Снимка: Сергей Антонов
Гергана Червенкова Снимка: Сергей Антонов

Внушителна група от около 500 души се събра рано тази сутрин пред Съдебната палата в подкрепа на Гергана Червенкова - българката, която американските власти поискаха да есктрадираме в САЩ, за да бъде съдена.

Защитниците на 35-годишната майка на две деца носят тениски с надписи "Няма да дадем Гергана" и "Следващият си ти". Много от тях започнаха да влизат в сградата на съда с идея да присъстват и на заседанието.

Днес бе поредното заседание по казуса. То започна към 9,30 ч.

Гергана се изправи пред съдебния състав, облечена в черно. В съдебната зала бе и съпругът ù, който не откъсваше поглед от нея, трудно сдържайки сълзите си. Там бе и майката на Гергана. В малката зала 2 в Съдебната палата успяха да влязат и 10-ина от подкрепящите я. Във фоайето отпред се събраха останалите, дошли на протеста, започнал още в 8 ч.

След искане от един от адвокатите на Гергана - Златка Стефанова - решението на Апелативния съд бе отложено за втори път. Съдът поиска американските власти да предоставят документи и допълнителни гаранции от САЩ (за което няма срок), че обвинителният акт на прокуратурата в Ню Йорк е изряден и да се гарантира, че Червенкова няма да бъде заплашена със смъртна присъда. Освен това съдът поиска ГДБОП да предостави веществените доказателства, иззети при обиска на дома на Гергана (става въпрос за записи на информацията от компютрите); "Гранична полиция" да даде информация за излизанията на Гергана от страната; да бъде приложена клетвена декларация от шефа на Гергана към материалите по делото.

Новото заседание бе насрочено за 19 юли. Дотогава Червенкова ще продължи да е в ареста, разделена от семейството си. Българският съд трябва да постанови ще предаде ли държавата ни Гергана на американското правосъдие, където я грозят до 68 години затвор.

Червенкова е обвинена за това, че с работата си като финансов мениджър към английската фирма „Юромедонлайн" е съпричастна към група за неразрешена онлайн търговия с лекарства. Обвиненията към нея са шест:

  1. NARCOTICS CONSPIRACY - Конспирация с наркотици (според българския превод). Максимално наказание 10 години лишаване от свобода.

  2. NARCOTICS DISTRIBUTION - Разпространение на наркотици (според българския превод). Максимално наказание 10 години лишаване от свобода.

  3. CONSPIRACY TO MISBRAND - Заговор за неправомерно разпространение на лекарства (според българския превод). Максимално наказание 5 години лишаване от свобода.

  4. MISBRANDING - Неправомерно разпространение на лекарства (според българския превод). Максимално наказание 3 години лишаване от свобода.

  5. MAIL AND WIRE FRAUD CONSPIRACY - Конспирация/заговор, по пощенски и електронен път (според българския превод). Максимално наказание 20 години лишаване от свобода.

  6. MONEY LAUDERING CONSPIRACY - Конспирация/заговор за пране на пари (според българския превод). Максимално наказание 20 години лишаване от свобода.

У нас обвиненията не са доказани, не й е повдигнато дори обвинение. Според съпруга и според адвоката на Гери нейните задължения са се свеждали само до финансовите отчети на фирмата.

"Надеждата ми е, че българският съд няма да допусне това безумие", бяха думите на Гергана на излизане от залата. Тя бе посрещната от множеството с ръкопляскания и скандирания.

Въпреки че обвиненията не са доказани и не ù е повдигнато обвинение, българската държава е длъжна да екстрадира младата жена заради условията, записани в Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати. Според чл. 2, ал. 2 "Едно престъпление е престъпление, даващо основание за екстрадиция, също и ако представлява опит или сговор за извършване или участие в извършването на което и да е престъпление, описано в ал. 1 на този член".

Протестиращи пред сградата на Съдебната палата по всяка вероятност ще поискат промяна в договора. "Това може да стане, ако българската страна поиска денонсиране на тази част от договора", коментира адвокат.

Имало е възможност Гергана да остане в България и евентуално да бъде съдена по българското законодателство, но тази възможност вече не съществува, стана ясно от думите на адвокатите на Гергана, които коментираха казуса след края на заседанието. Това е можело да стане, ако производството в България е било образувано преди производството в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!