Протест за Гери - майка на 2 деца, която САЩ искат да екстрадираме

Симона Костадинова 22 май 2013 в 13:40 10493 15

Гергана и семейството й
Гергана и семейството й

Американската служба за борба с наркотрафика ДЕА поиска от България да екстрадира своя гражданка по подозрения, че е участвала в международна схема за разпространение на лекарства и наркотици.

Ключовата дума тук е подозрения, защото срещу Гери - 35-годишна майка на две деца - нито едно пряко доказателство освен служебен мейл с нейното име в разследваната компания и клетвени показания на агенти на ДЕА. Заради сътрудничеството между службите на САЩ и България Гери лежи вече 15 дни в следствения арест - далеч от двете си малки деца и съпруга си. Грози я екстрадиране, американски съд и потенциална максимална присъда от 68 години затвор.

Историята на Гери е дълга, но си заслужава да се прочете, защото е показателна за това как държавата загърбва презумпцията за невинност до доказване на противното и затваря зад решетките без доказателства собствените си граждани, ако това е поискано по правната спогодба със САЩ. Ако след прочетеното се почувствате съпричастни към съдбата й, можете да го изразите на организирания от съпруга й мирен протест пред Съдебната палата в София на 23 май от 9:00 ч. За тогава е насрочено делото срещу Гергана Червенкова.

 Предисторията

 35-годишната жена работи на трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД“. Гергана никога не се е занимавала с предмета на дейност на сайта и никога не е подписвала или виждала фирмените договори на „Юромедонлайн ООД“. Тя просто е водела финансовите отчети от дейността на сайта, обясни пред OFFNews съпругът й .

В САЩ започва разследване срещу фирмата, за която работи Гергана, защото има подозрения за разпространение на лекарства без рецепта и наркотици в интернет. След разследване на еднра от аптеките контрагенти на фирмата се натъкват на нейния служебен имейл адрес - [email protected] и - неясно как и на база какви доказателства - агентите посочват Гергана за мозъка, управитела, счетоводителя и директора на тази фирма. Без реални доказателства срещу нея са вписани обвинения за разпространение на наркотици, пране на пари и заговори срещу САЩ и е поискана нейната екстрадиция от България, за да бъде съдена. Максималното наказание за тези престъпления е общо 68 години.

Единствените доказателства за виновността на Гергана, които представят САЩ на България, са клетвените декларации на следователя от ДЕА и на прокурорите по делото, които се кълнат, че тя е виновна. Пред българското законодателство тези клетвените декларации не са доказателства.

Въпреки че срещу Гергана няма никакви доказателства, българските служби реагират мигновено и на 30.11.2012 г. тя е задържана. Червенкова прекарва 4 дни в ареста, без да й бъде обяснено защо е задържана и без да й е връчена заповед за арест. Докато жената лежи в ареста, управляващият директор на фирмата дори не е разпитван, а фиктивните директори са разпитани и пуснати 2 часа след ареста.

Докато Гергана Червенкова е задържана, мъжът й Димитър решава да даде гласност на случая. Той създава сайт и фейсбук страница, в които разказва историята на майката на децата си и представя там всички документи и факти около случилото се. „Невинен човек в затвора седи между четири стени и няма къде да се разходи. Храната, която й дават, е ужасна, не яде нищо, обградена е от престъпници. За нея е кошмар, а за нас още по-голям, защото ужасно се притесняваме за нея“, сподели мъжът на Гергана пред OFFnews.

Димитър е силно обезверен от бездействието от държавата по случая:„Една държава се отказва от собствения си гражданин, без доказателства без нищо... само на базата на документи...“, недоумява той.

Димитър Червенков сподели също, че трудно се справя, защото е под силно напрежение, а трябва да се грижи и за децата.  Най-трудното от всичко за него е, когато голямата му дъщеря го пита:„Защо държат мама, защо не я пускат и не й дават да ни се обади“ и не знае какво да й отговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!