Протестиращите срещу екстрадирането на Гери: Ти си следващият (снимки)

23 май 2013 в 10:36 12438 25

Гергана Червенкова Снимка: Сергей Антонов
Гергана Червенкова Снимка: Сергей Антонов

Около 50 души се събраха тази сутрин на мирен протест пред столичната Съдебна палата в защита на Гергана Червенкова - жената, която лежи в ареста вече 20 дни, а САЩ иска да я екстрадираме заради обвинения в разпространение на наркотици и лекарства в интернет.

Малко след 10 ч тази сутрин започна съдебното заседание, което трябва да реши дали България да позволи екстрадиране на българката. У нас срещу нея няма повдигнати обвинения и разследване, а в САЩ я грози максимална присъда от 68 години зад решетките.

Минути по-късно стана ясно, че заседанието се отлага за 21 юни, като през това време ще бъдат изискано още доказателства срещу обвиняемата. През това време Гергана отново ще лежи в ареста, разделена от двете си малки деца. Нейни близки коментираха, че делото се отлага за втори път по същата причина, а в следствие на първото отлагане повече доказателства не са били предоставени.

"Това ли е зелената карта на Гери?", "Ти си следващият", "Трудов договор плюс имейл адрес равно на 68 г. затвор" бяха част от лозунгите, издигнати от подкрепящите 35-годишната жена.

Мъжът на обвинената и някои от роднините й бяха облечени в светлоотразителни жилетки. Много от събралите се коментираха, че не искат да повярват на случващото се. Те за пореден път припомниха, че само на базата на 4 клетвени декларации на щатски прокурори и агенти на американската служба за борба с наркотрафика ДЕА е поискано екстрадирането на Червенкова, а посред правна спогодба между България и САЩ страната ни може да даде зелена светлина на този иск.

Червенкова е работила като финансов мениджър на българска фирма контрагент на "Юромедонлайн".

Някои коментираха, че няма никаква логика да се съди за търговия с наркотици по интернет човек, който се е занимавал с отчитане на доходите на фирмата, а не някой от управителите или човекът, на чието име е сайтът. 

Роднините и приятелите на Гергана са убедени, че тя не е знаела нищо, защото работата й е нямала нищо общо с продажбите и дори не е била много наясно какви точно са лекарствата, които се продават в сайта на фирмата.

Адвокатът: Правната спогодба трябва да бъде денонсирана

Адвокат Гачо Груев, който защитава Гергана, коментира пред OFFnews, че няма данни за извършени престъпления от нея нито според българските, нито според американските закони, които лично проучил. Защитникът смята, че днес съдът е установил именно това. „Американската страна няма доказателства. Предния път, когато българският съд поиска реални такива, те отново изпратиха клетвените декларации. Тук няма престъпление“, каза той пред OFFnews.

По повод правната спогодба между България и САЩ, адвокатът на Гергана Червенкова коментира : „ Договорът трябва да бъде денонсиран. Той е в пълен ущърб на България, защото страната ни се отказва от собствените си правни норми в полза на САЩ. Както разбирате, няма как българските граждани да познават американското право. Лошото е, че няма как да се защитят, дори и тук да са невинни. Случаят с Гери е точен пример за това“.

Цялата история на арестуваната Гергана Червенкова съпругът й разказва тук.

Симона Костадинова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!