Райков: Правилата за държавните пари не са за сплашване

Нели Чолашка 28 март 2013 в 13:09 2034 1

Марин Райков, служебен премиер. Снимка: БГНЕС
Марин Райков, служебен премиер. Снимка: БГНЕС

Премиерът Марин Райков не даде ясен отговор защо създаде работна група, която ще подготвя правила за публичност и управление на риска при управлението на парите на държавните предприятия.

Работната група беше създадена преди дни и в нея влизат всички министри от служебния кабинет, а председател е самият премиер. 

„Изработването на правила не трябва да плаши никого. Ако някой има притеснения от това, че ще бъдат въведени правила, това не говори добре”, коментира Райков.

Той не отговори на въпросите защо толкова спешно се налага да бъдат изработени нови правила за депозирането на държавните пари и къде са в момента парите на държавните дружества. 

Заповедта на служебния премиер дойде ден след медийната престрелка между Цветан Василев и „Икономедия“. Пред австрийския в. „Дер Шандарт“ банкерът заяви, че президентът Росен Плевнелиев, който назначи настоящия служебен кабинет, обслужва „олигарси“ и е свързан със създателя на „Икономедия“ Иво Прокопиев. 

Серия медийни публикации на в. "Капитал" разкри, че близо половината от парите на всички държавни дружества са депозирани в Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев.

Тогава стана ясно, че 630 милиона лева от парите на държавните енергийни компании в Българския енергиен холдинг са в банката. 

Райков не разреши на икономическия министър Асен Василев да отговори днес на въпроса къде са парите на БЕХ. Той обеща повече подробности за това къде са държавните пари, когато работната група е готова с анализ и предложения за нови правила.

"Новата инициатива ми прилича на отведен удар заради интервюта, което дадох пред австрийския вестник "Дер Щандард", обяви в интервю за "Труд" Цветан Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews