Добрев: Атомстройекспорт няма основание да ни иска 1 млрд. евро обезщетение

Вероника Шербанова 11 септември 2012 в 18:49 1508 2

Делян Добрев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС

Няма никакви основания за искането на „Атомстройекспорт“ към България от 1 милиард евро, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По-рано днес стана ясно, че руската компания е променила искането си от 58 милиона на 1 милиард евро заради отказа на правителството от АЕЦ „Белене“.

Увеличението е в рамките на делото, внесено в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж.

По думите на министъра такъв иск действително съществува, но той не отговаря на принципните договорености между руската атомна компания и Националната електрическа компания (НЕК).

Добрев увери, че са наели „най-добрата адвокатска кантора в света“ и за последните шест месеца заедно са изготвили защита. „Руската страна няма право на такъв арбитраж, ние имаме достатъчно аргументи, няма никакви основания за посочената сума“, категоричен е той.

Делян Добрев предложи на Народното събрание да създаде временна парламентарна комисия, която да направи проверка на прoведения конкурс, договорите за АЕЦ „Белене“ и изразходваните средства. Добрев подчерта, че е имало споразумения между двете страни, но не и договори и финансиране за изграждане на атомна централа.

Министърът обвини за сегашното положение „провалените, корумпирани политици“, които през 2006 г. са реализирали „опорочения търг“. Той призова за по-бързо решение от страна на прокуратурата във връзка с проверката на конкурса и допълнителните споразумения, както и за „заобикалянето на Закона за обществените поръчки при сключването на договори за над 200 милиона“. По думите му средствата са изплатени на български фирми, на които също трябва да бъдат направени проверки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!