Путин идва през ноември

Лъчезар Вълев 13 септември 2012 в 13:30 1571 0

Владимир Путин, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив
Владимир Путин, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив

Руският президент Владимир Путин ще посети България на 9 ноември.

Това обяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Подобна информация даде и президентът Росен Плевнелиев, който обаче беше по-скромен в изказването си и заяви, че "се работи по идването на Путин". Според Плевнелиев основната тема на посещението ще бъде искът на руската компания „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро обезщетение заради спирането на проекта АЕЦ „Белене”.

"Русия, като държава, и руският народ и България са приятели от векове. Ние сме православни държави - историята ни е такава", посочи пред журналисти Борисов.

"Тук има една компания, която въпреки провежданите преговори, без да ни информира, е решила да подаде иск", каза още премиерът.

Борисов отхвърли възможността Русия да ни притиска така за проекта „Южен поток”, защото, по думите му, двете страни са уговорили всички детайли по споразумението за тръбопровода и няма какво да се иска повече от България.

Той обяви, че ще поиска обяснение от руския президент относно иска за 1 млрд. евро за АЕЦ „Белене”.

Плевнелиев от своя страна заяви, че искът е заплаха и опит България да бъде наказана заради желанието да бъдем енергийно независими.

„България иска да е добър партньор и иска отношенията да бъдат оформени в договори,” подчерта той.

Той допълни, че страната ни има интерес от „Южен поток”, тъй като това трасе не диверсифицира доставките на газ, но диверсифицира маршрута.

„Спомняте си, когато ни спряха кранчето през Украйна,” каза още Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!