Пуснаха двама от арестуваните у нас за кораба с кока

18 август 2012 в 13:13 1866 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Двама от арестуваните у нас българи за транспортиране на 3 тона кокаин на борда на кораба „Св. Николай“ са освободени от съда късно снощи.

Те обаче са обещали да останат на разположение на специализираната прокуратура и се очаква да бъдат призовани на разпит още днес.

Единият е собственикът на кораба "Св. Николай" Дойчин Дойчев. Той твърди, че фирмата му „Сийборн трейд” носи отговорност за сигурността на плаването, но не и за кокаина.

Другият е 37-годишният Руслан (без обявена от властите фамилия), който има криминално досие. Основните подозрения за него са, че е от организаторите на транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа. Сред дейностите му е било и набирането на хора за екипажа на кораба.

Според разследващите и двамата са знаели с какво е натоварен корабът.

Освен пуснатите снощи двама, у нас беше задържан и после пуснат още един човек – Христо Христов. Цялата акция пък се свързва с името на Ивелин Банев – Брендо, който е съден за трафик на дрога.

Днес по въпроса говори министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, според когото задържането на българския кораб в Испания ще се отрази негативно на българския флаг. „За съжаление, и корабът, и моряците са български. Надявам се следствието да се развива в такава посока, че голяма част от моряците да се окажат невинни, т.е. че не са знаели какъв товар има на кораба“, каза той по време на посещението си във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови