Цветанов: Капитанът на "Св. Николай" е знаел за наркотиците

Вероника Шербанова 17 август 2012 в 09:10 2069 2

Снимка: Flickr
Снимка: Flickr

Капитанът на “Свети Николай” няма как да не е знаел за наркотиците. Това заяви пред bTV вътрешният министър Цветан Цветанов.

Тримата задържани в България са основните, които са набирали екипажа и те са съпричастните към случващото се на кораба, допълни той.

Въпреки това единият от задържаните – Христо, е бил освободен. Дойчин е с 24-часова мярка, а Руслан, който е набирал екипажа, е със 72-часова, каза Цветанов.

По повод това дали самите моряци са знаели за трафика вътрешният министър заяви, че в много случаи моряците знаят за нелегалната стока, но има и такива, при които те не са наясно с всичко, което трафикира.

“В случая в Испания е доста рано, за да говорим за невинност и виновност. В дните, които предстои да се водят разпитите и доказателствата, които се събират от всички власти, участвали в разследването, мисля, че ще има повече яснота. Всичко зависи и от самия екипаж как съдейства на разследването", допълни той.

Българските граждани са прекарвали кокаина с кораба, а испанските престъпници са се занимавали с поемането на пратката на испанска територия. При товаренето и получаването на наркотиците са участвали и колумбийци, обясни Цветанов.

22 българи са задържани на кораба "Свети Николай". Те са в предварителния арест в испанския град Кадис и се разпитват от следовател.

Корабът „Свети Николай“, претърсен от испанските власти, е превозвал близо 3 тона кокаин. Той е задържан на около 80 км от брега на южния испански град Кадис. Корабът се менажира от фирмата “Сийборн“, чийто управител Дойчин Дойчев. По думите на управителя връзката с плавателите се е загубила преди дни и той не знае какво точно се е случило с тях. Фирма на Дойчев менажираше и потъналия в Азовско море кораб “Ванеса“.

Операцията по задържането на българския кораб е продължила няколко месеца и е съвместна акция на българските и испанските власти.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews