Пушачите излизат на национален протест на 1 февруари

Вероника Шербанова 16 януари 2013 в 15:49 5863 28

Протест срещу забраната за пушене. Снимка: БГНЕС
Протест срещу забраната за пушене. Снимка: БГНЕС

Пушачите излизат на национален протест пред парламента на 1 февруари. Това съобщи в сряда режисьорът Андрей Слабаков. 

Това ще е първата акция на новосформираната Национална асоциация на свободните - Свободен избор, на която Слабаков е председател. 

Асоциацията ще се обяви против тоталната забрана за пушене на обществени места, за премахване на монопола на "Топлофикация", за промяна на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, особено за второ дете,  и за правото на обществото да се включи в обсъждането на законопроектите. От новосформираната асоциация приканиха към тях да се обръщат хора, които имат каквито и да е несъгласие със закон или практика в държавата.

Пушачите отново обявиха, че искат връщане на положението със зали за пушачи и непушачи в заведенията. Според тях забраната за пушене на обществени места не е довела до желание ефект - намаляване на броя на пушачите. По-ефективно би било да се направят кампании против тютюнопушенето за деца под 18 години, а не за дългогодишни пушачи, посочи Слабаков. Кампаниите трябвало да се направят по училищата, но не от непушачи, а от хора, които са запознати с вредния навик.

"Непушач да учи децата да не пушат е все едно монахиня да прави курсове по секс практики", коментира той. Затова от асоциацията ще ходим по училищата и ще обясняваме на децата защо е вредно да се пуши, съобщи Слабаков.

Пушачите за пореден път изтъкнаха, че забраната за пушене разделя обществото. Гражданската инициатива "България без дим" пък тренира доносници, добавиха те.

Никой не отрича, че пушенето е вредно, но от социална и здравна гледна точка алкохолът и преяждането са много по-вредни, посочи анестезиологът д-р Милан Миланов. Забраната за пушене е цинична, защото няма нищо общо със здравето. Това е една ПР-акция на правителството, която няма връзка с нуждите на хората, обясни той.

Според асоциацията 95% от хората, посещаващи заведения, са пушачи. Това е и причината сега кръчмите да са празни, посочиха те. "Непушачите непрекъснато идват при нас, пушачите, да си говорим, защото при нас е купонът. Когато се съберат двама непушачи, за какво си говорят - за болести", коментира Слабаков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!