200 непушачи зоват Бойко да бъде железен срещу цигарите (видео, снимки)

Вероника Шербанова 13 декември 2012 в 14:55 4935 17

Протест в София Снимка: Сергей Антонов
Протест в София Снимка: Сергей Антонов

Близо 200 души се събраха днес следобед на протест на непушачите пред Министерски съвет. Те се обявиха срещу отпадането на пълната забрана за пушене на затворени обществени места и настояват законът да остане във вида, в който е в момента.

"Не на отмяната на забраната",„Забрана, отмяна, стига вече“, „Бойко, сега е времето да бъдеш железен“, „Обичаме пушачите, но не тютюневия дим“, „Депутати, не се излагайте“ бяха част от лозунгите им. Заедно с тях носят и пътни знаци показващи обратен завой назад, както и табелки „Пушенето забранено“.

Десетина полицаи бяха изпратени на шествието, което мина без произшествия.

Всички събрали се бавно тръгнаха да вървят назад към бившия партиен дом, където трябва да заседава Здравната комисия. С това символично показаха, че отмяната на забраната за тютюнопушенето ще бъде крачка назад.

Причината за протеста е предложението да се върне старото положение, при което имаше отделно зали за пушачи и непушачи. Предложението за промяна бе внесено от двама независими депутати от партия „Атака“ - Стоян Иванов и Кирил Гумнеров. В 15 ч. днес Здравната комисия ще разгледа предложението.

Организаторите на протеста от Гражданска инициатива „България без дим“ са написали писмо до председателя Бойко Борисов, Цветан Цветанов и министъра на здравеопазването Десислава Атанасова с молба забраната за тютюнопушенето да остане в сегашния си вид.

В него те обясняват, че нищо не показва категорично, че забраната въведена от юни по някакъв начин е намалила посещаемостта в заведенията.

Според организаторите добрите заведения с добро обслужване продължават да имат клиенти. Те казват, че излизат на този протест и с грижа за хората, които работят в заведенията, които са непушачи. Те нямат избор дали да посещават въпросното заведения или не.

Видео от протеста на оператора Деян Барарев:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!