200 непушачи зоват Бойко да бъде железен срещу цигарите (видео, снимки)

Вероника Шербанова Последна промяна на 13 декември 2012 в 14:55 4259 17

Протест в София Снимка: Сергей Антонов
Протест в София Снимка: Сергей Антонов

Близо 200 души се събраха днес следобед на протест на непушачите пред Министерски съвет. Те се обявиха срещу отпадането на пълната забрана за пушене на затворени обществени места и настояват законът да остане във вида, в който е в момента.

"Не на отмяната на забраната",„Забрана, отмяна, стига вече“, „Бойко, сега е времето да бъдеш железен“, „Обичаме пушачите, но не тютюневия дим“, „Депутати, не се излагайте“ бяха част от лозунгите им. Заедно с тях носят и пътни знаци показващи обратен завой назад, както и табелки „Пушенето забранено“.

Десетина полицаи бяха изпратени на шествието, което мина без произшествия.

Всички събрали се бавно тръгнаха да вървят назад към бившия партиен дом, където трябва да заседава Здравната комисия. С това символично показаха, че отмяната на забраната за тютюнопушенето ще бъде крачка назад.

Причината за протеста е предложението да се върне старото положение, при което имаше отделно зали за пушачи и непушачи. Предложението за промяна бе внесено от двама независими депутати от партия „Атака“ - Стоян Иванов и Кирил Гумнеров. В 15 ч. днес Здравната комисия ще разгледа предложението.

Организаторите на протеста от Гражданска инициатива „България без дим“ са написали писмо до председателя Бойко Борисов, Цветан Цветанов и министъра на здравеопазването Десислава Атанасова с молба забраната за тютюнопушенето да остане в сегашния си вид.

В него те обясняват, че нищо не показва категорично, че забраната въведена от юни по някакъв начин е намалила посещаемостта в заведенията.

Според организаторите добрите заведения с добро обслужване продължават да имат клиенти. Те казват, че излизат на този протест и с грижа за хората, които работят в заведенията, които са непушачи. Те нямат избор дали да посещават въпросното заведения или не.

Видео от протеста на оператора Деян Барарев:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2012 в 15:59

Пушенето не е право, а вреден навик. Бях пушач 40 години. Сега не пуша.
Ако приятелите ми - пушачи откажат да отидат заедно с мен в заведение, защото там не се пуши, едва ли са ми чак такива приятели, щом предпочитат цигарите пред моята компания. Ако предпочетат мен и дойдат, с радост ще им правя компания навън, докато си пушат цигарата. Имат избор!

14.12 2012 в 23:50

свиквай - все по-страшно ще става.

14.12 2012 в 23:48

аз решавам за себе си. няма да позволявам да решава пушачът срешу мен. ако искам да пуша, ще запаля цигара сам.

14.12 2012 в 20:39

Аз съм. Преди пушех основно като излизах навън по заведенията защото околните ме "дразнеха". Сега вече не пуша благодарение на точно този закон.

14.12 2012 в 18:06

"Еми НЯМА да правите квото си искате" Мале мила! МногУ сЪ уплаших!

14.12 2012 в 17:54

А на теб кой ти дава право ти да решаваш? Щом като сме стигнали дотам,че да се насъскваме един срещу друг/ малоумните управляващи това целят/,решението е само едно - заведения за пушачи и други за непушачи! Живейте си здравословно и не ни берете грижата на нас !

14.12 2012 в 12:47

Аз досега не чух реални факти от страна на тези, който искат да махнат забраната. Какъв е спада в туристически сектор? На какво се дължи? Може би кризата е причина за спада, а не някаква забрана. Познавам много пушачи и те продължават да ходят по заведения. Тук няма спор има само хвърляне на пясък в очите на хората. Лозунги. Факти ви трябват хора, а вие ги нямате. Какви са тия глупости, че това едва ли не бил маловажен протест. Какво общо има това с въпроса? Като ви интересува източване на пари и други проблеми. Ми заемете се, имате право да протестирате, обърнете внимание на нещата, които ви притесняват. Ние непушачите това правим. Отстояваме си гражданската позиция. Даваме факти. Гледайте видеото и ще видите за какво говоря. А вие какво правите?

14.12 2012 в 09:08

как се вреди на обществото, като намаляваш причинителите на тумори?

и тефлонът и пилешкото можеш да ги пропуснеш, когато човекът срещу теб желае да ги консумира. с цигарите не е така. когато запалиш, околните пушат заедно с теб. вземаш решение вместо тях. разбираш ли? нямаш право да решаваш за другите дали ще пушат или не.

спрете да си ползвате главния мозък само за да ви уплътнява черепната кутия.

14.12 2012 в 09:04

смешен плач :) собствениците на заведения да се ориентират към здрави клиенти, а не към наркомани. как точно забраната на цигарите насърчава корупцията и защо е доносничество да вземеш мерки, когато пречат на комфорта и здравето ти е загадка.

на мен ми се струва, че пушенето води и до шизофрения - значи когато някой запали цигара на маса и всички дишат тая гнъс е ок, но когато на пушачът се обясни, че никой друг не желае да участва в навиците му, това е фашизъм? вие идиоти ли сте?

цигарите са ретрограден и вече безсмислен навик, минете на пури и лули, у дома си.

14.12 2012 в 08:57

Уважаеми пушачи, НИКОЙ не се интересува от здравето ви. Имате прави на всички ретроградни и токсични навици на света!

Това, което се иска е да спрете да си налагате въпросните ретроградни и токсични навици на всички околни.

Всичките тези протести са срещу лицемерието, наглостта и манталитета "ш'си правя квот' си искам".

Еми НЯМА да правите квото си искате. Ще се съобразявате с околните. Обществото това представлява.