„Бунтът на масите“ одими площада пред парламента (видео, снимки)

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2012 в 19:04 4869 9

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Над 1000 души се събраха на днешния протест срещу забраната за пушене на закрито пред парламента.

Организаторите на протеста, озаглавен "Бунтът на масите", бяха спретнали голямо импровизирано "кафене" - десетки маси от заведения бяха разпънати на площад "Народно събрание".

Масите бяха и закачката в наслова на демонстрацията. Сред облаци тютюнев дим и весели хороводи от поканения оркестър „пушачите“ - много от тях собственици на барове и ресторанти, отправиха упрек към управляващите, че съсипват бизнеса им и погазват правата на пушачите.

„След юни оборотът ми падна от 450 лева на 14 лева на ден. И сега работя сам, съкратил съм всички“, казва един младеж, собственик на кафене в столичния кв. Дървеница. „Имам и компютърна зала и искам да ти кажа, че понеже там идват основно деца, съм забранил пушенето много отдавна. И абсолютно смятам, че на такива места не трябва да се пуши. Само че тази забрана изгони хората от заведението“.

„Иначе естествено, че нарушавам забраната, когато клиент ми поиска пепелник, му давам“, признава той.

„А този, като го гледам, сигурно се опитва да яхне протеста и се е запътил към политиката“, казва младежът по адрес на току-що грабналия мегафона Благой Рагин. Шефът на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, също като други стотина в множеството, е с надпис „Пушач“ на гърба. И добавя: „не, че имам нещо против правителството, даже симпатизирам на ГЕРБ, но това решение ...“

„Съкратиха ми живота“. Tака друг от протестиращите – висок мъж с тъмни очила, шеговито обяснява лозунга, който държи - „Съкратен“. Човекът управлява столичното заведение „Арбат“, което, по думите му, загубил 50 % от оборота си след 1 юни.

В този дух са и останалите лозунги наоколо: „Безработен“, „Фалирал“, „Пушач, а не престъпник“, „Монтана. Запазете нашите работни места“, „Демокрация, не сегрегация“, „Спасете малкия и среден бизнес“, „Искаме компромис“, „Този закон убива любимото ви заведение“. Други от посланията влизат по-надълбоко от загубата на насъщния: „Забрана и здраве – няма връзка“.

"Аз не съм пушач от 19 години, но клиентите ми пушат. И сега ги няма", казва един възрастен мъж, съдържател на "кафе-аперитив" в кв. Подуяне. "Така се разделят компаниите - едните навън, другите вътре. Аз например, като си пийна, мога да изпуша две кутии цигари една след друга", казва негов колега, собственик на кръчма в кв. Бенковски. И двамата казват, че не нарушават забраната, защото нямат излишни пари за глоба. И двамата са били проверявани от здравните инспектори.

„Това е цинизъм. Субсидира се тютюнопроизводството, а се забранява пушенето в заведенията“, казва един съсед в множеството.

Режисьорът Андрей Слабаков, който от месеци оглавява тютюневата съпротива, с дрезгав глас чертае негативите на забраната през мегафона. Според него, ограничението ще отвори път на по-лоши явления – на наркотиците, например. И рязко прескача отвъд океана, към президентските избори в САЩ и преизбирането на Барак Обама. Обама, казва Слабаков, е бил преизбран с помощта на два щата, които вече са легализирали леките наркотици, намеквайки за миналото на президента. „Нашият щат не иска това“, обажда се някой от публиката. „Човек, наблъскан с амфетамини, е страшен пич, а пушачът е нарушител!“, продължава режисьорът и развява „зелената лига на човека, напушен с марихуана“ като контрапункт на конвенционалния пушач. „Е, айде, де, какво пречат леките наркотици“, обажда се тихичко един от протестиращите.

Искаме места за пушене, а не да се пуши в родилното или в детските градини, завършва Слабаков.

„Тази забрана я измислиха, само за да ни видят как ще реагираме“, обяснява един от присъстващите на компанията си.

„Благодарим, че на този протест няма елементи, които да създават неприятности“, казва един от организаторите на протеста през рупора. Действително, настроението на площада е по-скоро весело, отколкото бунтовно. Няколко младежи са отворили кенове бира и се кълчат в ритъма на тъпана, други няколко се снимат, запалили цигари, а един веселяк на средна възраст застава пред един обектив, вдига бирата за „наздраве“ и изрича „искам да пуша-а-а-а“.

„Оставка“, призовава човекът с рупора и призивът отеква през площада. „Поправка“, крещи един млад индивидуалист с плакат в ръцете.

Около час след началото множеството видимо оредява. По всичко личи, че повечето от пушачите са били възпитани – няма много фасове по жълтите павета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2012 в 18:19

Това е платена димка за разсейване на общественото недоволство.

23.11 2012 в 14:38

тука май парата е играла роля , хайде да сметнем 1000 тровещи здравето * 50-100 лева на човек 50-100 000 лева, спонсор Булгартабак и пр.. с цел опазване правата на човека .. На ДЕМОКРАЦИЯТА..

23.11 2012 в 14:26

Или нещо подобно, и не ме разбирайте погрешно аз съм екс пушач (за радост), а и тези сметки са много смешни защото ако започнем да смятаме колко излиза лечението на всички заболявания причинени от пушенето.. но нали българина е простак, как така ще е забранено да трови околните...

23.11 2012 в 14:22

Според мен е по-добре вместо надписа пушач да си залепят надпис простак, или глупак пък може и надпис Да на карцинома, Да на бременните пушачки, пък и ако се замислят са нищо повече от наркомани, затова интересно би станало ако например всички употребяващи хероин излезнат на протест - с лозунгите ДА на ХЕРОИНА

23.11 2012 в 12:57

Добре че са снимките, защото видеото ви е смешно. Вие не го ли гледате преди да го пуснете.

22.11 2012 в 23:22

На мен може да ми е яко да горя гуми на обществени места, но когато моите действия пряко засягат здравето на околните, тогава не мога да претендирам за дискриминация. Аз нямам нищо против около мен по заведенията да си бият свръх дози, защо ли, защото не вредят пряко на моето здраве, но пушенето го прави! Нека всеки сам избира как да вреди на себе си и нека законът да пази тези, които не искат да правят компромис със социалния си живот, за да запазят здравето си! Трябва ли всички непушачи да стоят вкъщи, за да бъдат здрави? На всички им е ясно, че старият закон не работеше. Защо не се пуши в метрото, самолета, автобуса, трамвая....? Защо трябва да се пуши на останалите аналогични обществени места?

22.11 2012 в 22:01

Предлагам още един протест, на който всички да носят табелки "наркоман". После още един с "алкохолик".

22.11 2012 в 21:54

Цъ! Няма такова нещо като "правата на пушачите". Щом толкова настоявате да си съсипвате организма - добре, само не претендирайте, че имате право да съсипвате и моя.

22.11 2012 в 20:38

Горките, борят се за правата си да тровят и околните.