Протестиращи за болницата в Девин готвят гражданско неподчинение

Вероника Шербанова 18 март 2013 в 17:27 1176 0

Протест на девинци в София, Снимка: БГНЕС
Протест на девинци в София, Снимка: БГНЕС

Около 500 души излязоха на протест в Борино с искане за по-скорошно отваряне на болницата в Девин. Те заплашиха с гражданско неподчинение, ако не бъдат чути.

Демонстрантите блокираха за около 15 минути главния път Девин – Доспат, съобщи председателят на инициативния комитет „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат“ Валентина Павлова, цитирана от „Фокус“.

Те обясниха, че ще протестират до всеки ден до отварянето на болницата, която обслужва трите общини. Ако това не се случи през следващата седмица и не се проведат разговори с представители на властта, ще блокират изцяло пътищата Смолян – Пловдив и Доспат – Гоце Делчев. Готови сме и на гражданско неподчинение, ако проблемът не бъде решен, посочи Павлова.

Утре протестът ще бъде в доспатското село Касъка, а в сряда – отново в Борино.

Болницата в Девин беше закрита преди около 2 години. Най-близката болница се намира в Смолян – на 100 км от общините Девин, Борино и Доспат.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова заяви, че вече е учредено дъщерно дружество на болницата в Смолян, което да заработи в Девин. Проблемът е в сградата, където то трябва да се помести, тъй като кметът на Девин без всякакво правно основание е прехвърлил сграда на МБАЛ Девин от публична общинска в частна общинска собственост.

Председателят на общинския съвет вече е подал сигнал до прокуратурата, тъй като за прехвърлянето няма решение на общинския съвет, допълни Атанасова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!