Атанасова: Отварянето на болница в Девин се бави заради кмета на града

Вероника Шербанова 15 февруари 2013 в 15:22 1349 0

Десислава Атанасов. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасов. Снимка: БГНЕС

Отварянето на болница в Девин се бави заради кмета на общината Цветалин Пенков. Това заяви здравният министър Десислава Атанасова.

Вече е учредено дъщерно дружество на болницата в Смолян, избран е и директор, обясни Атанасова. По думите ù проблемът е в сградата, където трябва да се помести лечебното заведение, тъй като кметът на Девин без всякакво правно основание е прехвърлил сграда на МБАЛ Девин от публична общинска в частна общинска собственост. Председателят на общинския съвет вече е подал сигнал до прокуратурата, тъй като за прехвърлянето няма решение на общинския съвет, допълни Атанасова.

Цветалин Пенков не е изпратил и всички необходими документи, които от Министерството на здравеопазването са поискали още на 20 ноември. Кореспонденцията с него продължава до края на януари, но документите все още не са представени.

Ако хората от Девин ще протестират заради липсата на достъп до здравни грижи, да протестират пред общината в Девин, заяви Атанасова.

По думите на Десислава Атанасова информацията за 14 починали заради липсата на болница в Девин, която да обслужва общините Девин, Борино и Доспат, е невярна. Според официалните данни спешните повиквания през 2012 г. са 2696, като по време на транспортиране до болницата в Смолян е починал само един човек.

Жители на Девин, Борино и Доспат обявиха, че подновяват от днес протестите заради затворената вече повече от година болница в Девин. Те обещаха да продължат с демонстрациите докато не бъдат изпълнени исканията им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков