Фалшивите бюлетини от Костинброд са най-малко 400 000

04 юни 2013 в 19:23 3450 10

Печатницата в Костинброд. Снимка: БГНЕС
Печатницата в Костинброд. Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура ще приключи преброяването на обявените за фалшиви бюлетини от печатницата в Костинброд в петък. Към момента техният брой е около 400 000, съобщава bTV.

До месеци експертизите ще докажат колко от тях са брак и дали е имало приготвени за манипулация на вота.

Софийска градска прокуратура води разследването за две извършени престъпления - в изборния процес, както и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството.

Бюлетини са изнасяни и след 8 май, когато обществената поръчка приключва.

Доказано е и, че Министерският съвет, като възложител на поръчката, не е следил как се изпълнява договорът.

Явно някой не си е изпълнил служебните задължения. Оттук нататък предстои да видим дали това е с някаква специална цел или този служител просто немарливо е изпълнявал служебните си задължения. Защото нашият закон е такъв, че ако някой просто немарливо си е изпълнявал служебните задължения - не носи наказателна отговорност. В Наказателния Кодекс няма състав, който да криминализира това, че някой печата повече бюлетини от тези, които са възложени от МС, обяснява прокурорът от Софийската градска прокуратура Стоил Тойчев.

Това означава, че у нас всеки, който има печатница и получи файл с вида на бюлетината, може да се снабди с толкова броя, колкото поиска.

„Това дело и този казус ще дадат основание при едни следващи избори възложителите и изобщо държавата да помисли дали е удачно изобщо да бъдат възлагани изработката на изборните материали, на изборните бюлетини, на частни фирми или да се възложат на печатницата на БНБ”, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

По делото вече са разпитани повече от 30 души от администрацията на МС и от печатницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!