480 хил. са бюлетините от Костинброд, значително над брака

Последна промяна на 07 юни 2013 в 16:56 3937 7

Снимка:Сергей Антонов
Снимка:Сергей Антонов

Откритите в печатницата в Костинброд бюлетини са 480 хил., което значително надвишава нормалната макулатура (надпечат) от 2%.

Това ка констатациите на прокуратурата, която в петък приключи с броенето на конфискуваните от печатницата бюлетини. 

В деня преди изборите - 11 май, когато бюлетините бяха открити, собственикът на печатницата "Мултипринт" Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, отрече твърденията на прокуратурата, която тогава оповести, че откритите бюлетини са 350 000. Бончев твърдеше, че откритите бюлетини били двойно по-малко – 165 000. Те били обичаен брак, в рамките на позволените 2%.

На брифинг в петък тримата наблюдаващи прокурори от Софийската градска прокуратура - Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев стана ясно, че след преброяването им, броят на бюлетините достигнал 480 000. Според зам. градския прокурор на София Роман Василев допустимият брак от заявените и предадени на Министерски съвет 8,343 млн. бюлетини, варира в най-добрия случай от 0,5 до максимум 2%. От откритите бюлетини 170 хил. са нарязани, тоест те вероятно са годни за използване. „Чисто технологичният процес включва нарязване и сгъване на бюлетините. Ненарязаните бюлетини след една кратка обработка биха могли да придобият вида на останлите нарязани”, обясни прокурор Стефанова. Тя допълни, че е назначена  компютърно-техническа експертиза, която да установи колко бюлетини са били изпечатани от машитата.

Очаква се резултатите от тази експертиза да са готови до две седмици.

„Договорът е за 8 434 000 бюлетини, като в тази цифра влиза и 10% резерв, без брак. Класическата макулатура е до 2%. Намерените бюлетини чувствително надвишават типичната макулатура”, обясни прокурор Стоил Тойчев.

Бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони в страната, включително и в чужбина, за където били заделени 40 хил. бюлетини. За някои избирателни райони - Благоевград, Кърджали, Бургас, са намерени повече отпечатани бюлетини. На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.06 2013 в 16:55

"Има ли нормален човек, който да вярва че за рапоня и останалата сган са гласували 1 милион българи? В България няма чак 1 000 000 мутромилиционери. Тази пасмина са 150-200 000 индивида и дори да са насилили и семействата си пак не могат дасъберат повече от 500 000 гласа."


Аз и почти всички мои близки и познати гласуваха и продължават да подкрепят ГЕРБ...

08.06 2013 в 14:24

Мутренската сган трябва да бъде изрината от България. Какво ни баламосва прокуратурата, назначена от рапоня и Цветанът на мисълта, с някакво броене на бюлетини. Очевидно е, че е извършена огромна манипулация на изборите, а тези бюлетини, останали в печатницата, са само върхът на айсберга. Доказано е, че никой от второто гробарско правителство не е осъществявал контрол по отпечатването и движението на бюлетините. Доказано е, че само за 2 дни между 8 и 10 май поне 3 пъти са изнасяни бюлетини за който ги поиска, без да се съставят протоколи или се вписват други дати. Колко пъти са изнасяни бюлетини без протоколи до 8 май. Защо второто мутренско правителство е поръчало 1 000 000 бюлетини над количеството, определено по закон? За какво са използвани от мутренската банда 1 ооо ооо допълнителни бюлетини ? За тапети ли са ги използвали, по думите на остроумния гробар?
Мутренската банда на рапоня и физкултурника извършиха най-голямото престъплеие в историята на България. Никой никога дори не е замислял фалшикация от такъв мащаб. След като народът ги изрина от властта мутрите за пореден път фалшифицираха изборите. Само това, че се вдигна шум не им позволи да го направят в планираните мащаби.
Има ли нормален човек, който да вярва че за рапоня и останалата сган са гласували 1 милион българи? В България няма чак 1 000 000 мутромилиционери. Тази пасмина са 150-200 000 индивида и дори да са насилили и семействата си пак не могат дасъберат повече от 500 000 гласа.
Цацаро трябва незабавно да уволни Василев, които очевидно продължава да служи на мутрите. а с разследването на престъпленията ан мутренската банда и лично на рапоня да се заеме парламентарна комисия.
Народът даде ясен мандат - мутренската партия - на бунището на историята, а рапоня и бандата му - в затвора.

08.06 2013 в 05:24

Изолацията
Внушава се в обществото и от медиите,че партия ГЕРБ била в изолация!?Кой точно казва,че в Народното Събрание са в "изолация"гласоподаватели които са над 1 000 000,въпреки извършените конституционни нарушения??Никой няма право да държи в "изолация" най-голямо представената парламентарна група,за която са гласували над един милион български избиратели,за разлика от тези, за които са гласували комунисти,турци и цигани и полуграмотни лумпени.Не е възможно в една държава член на ЕС и НАТО,да се разрешава да се нарушават демократичните принципи за сметка на това,че една мафия, която обира държавата в продължение на 20г.да се съюзи със създадените от нея групировки и чрез клевети,лъжи и манипулиране на избори да ги вкара и тях, в Народното Събрание.Така пред света да излезе,че от злонамерено невежество,една държава е злоупотребила с принципите на демокрацията в ЕС.Тези познати нам,тоталитарни прийоми промъкнали се в ЕС рано или късно ще бъдат посочени с пръст и отхвърлени като фашизоидни.Но какви ще бъдат пак последиците за авторитета на цялата държава вече сме го изпитали на гърба си.За това, решението е, да не чакаме от Европа да се вземат мерките,а бързо да изхвърлим от Парламента узурпаторите.

08.06 2013 в 02:15

На тези избори беше погазена Конституцията. Потъпкано беше едно от основните конституционни права - правото на свободен избор. Потъпка го една репресивна институция - Прокуратурата. Чрез скандала с бюлетините действията на Прокуратурата умишлено целяха да сплашат и объркат избирателя - ето кое направи избора му несвободен. Конфигурацията в настоящия Парламент е производна от вредните действия на Прокуратурата. Единственото справедливо решение, което Конституционния съд може да вземе е КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ! Алтернатива на касирането има - ако то не се случи, това само ще акумулира народен гняв, който ще се излее в неконтролируеми екстремистки актове. Предпочитам цивилизовано КАСИРАНЕ СЕГА, отколкото вандалски погром над Парламента на зима!

07.06 2013 в 17:19

И в прокуратурата малоумни ли са, или нас ни смятат за малоумни:

Броят, след това делят на две купчини и пак броят. Защо първо не отделиха годните от негодните и тогава да броят?

Май хич не искат да кажат бройката на годните и разтакават нещата.

07.06 2013 в 17:15

Абе нали бяха готови за експедиране - сега пък се оказва, че е трудно да бъдат отделени годните от негодните.

07.06 2013 в 17:13

От откритите бюлетини 170 хил. са нарязани, тоест те вероятно са годни за използване.

Тоест по средно по 4800 от избирателен район. Тоест 30 секунди работа на машината.
 
X