Ексклузивно Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

Прокуратурата подхвана ДКЕВР за високите сметки

13 февруари 2013 в 13:14 1415 0

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Върховната административна прокуратура е започнала проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във връзка с високите цени за парно и ток.

От съобщение на държавното обвинение става ясно, че прокуратурата се е самосезирала от публикации в медиите "за нарастващото недоволство на граждани от цялата страна срещу високите цени на електрическата и топлинната енергия".

В хода на проверката прокуратурата ще изиска цялата информация за действията на ДКЕВР и за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формиране на цената, отчитане и заплащане на потребената енергия.

Проверката ще обхване и дейността на Агенцията за приватизация както и следприватизационния контрол за осъществения надзор при изпълнение на приватизационните договори от електроразпределителните дружества.

Обществеността ще бъде своевременно уведомявана за резултатите от проверката и за предприетите действия от страна на Върховна административна прокуратура, се казва в съобщението.

В сряда премиерът Бойко Борисов разпореди на новия шеф на енергийния регулатор Юлиана Иванова да започне щателна проверка в комисията и ако трябва да бъдат сменени нейни членове. “Аз изцяло не съм доволен от цялата комисия. Всички батаци през последните 10 години назад до днешно време, което е и нашата вина, трябва да направиш необходимото да я подновиш с хора, които няма да ходят на семинари и да четат лекции. Обещал съм на ВМРО да отговоря на тяхните искания и мотиви. Незабавно трябва да има промяна, от Сметна палата, финансов надзор и до другата сряда искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети – от отнемане на лиценз до санкции и как хората да бъдат максимално убедени, че това което плащат, е излязло като енергия”, заяви премиерът. 

Борисов каза още, че ексшефа на ДКЕВР е трябвало да го “омете” още преди година заедно с енергийния министър Трайчо Трайков.

В изминалата година актовете на ДКЕВР бяха на прицел от страна на инвеститорите. Както OFFNews писа, банкери и посланици от 15 държави застанаха срещу въвежданата от регулатора такса за достъп до електропреносната мрежа единствено за производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Посланиците на Великобритания, Германия, Франция, Китай, Финландия, Ирландия, Корея, Португалия, Турция, Белгия, Дания, Гърция, Италия, Литва и Словакия са изпратили изключително остро писмо до двама министри – Симеон Дянков и Делян Добрев, в което почти в прав текст се заявява, че държавата ни гони чуждестранни инвеститори, поставя в риск инвестиции за милиони евро и поставя под съмнение образа си на държава, осигуряваща стабилни законови основи за чуждестранните инвестиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови