Добрев: Проблемът не са ЕРП-тата, а моделът на ценообразуване

Елица Мартинова 13 февруари 2013 в 09:26 1783 1

Делян Добрев Снимка: БГНЕС, архив
Делян Добрев Снимка: БГНЕС, архив

Проблемът с високите сметки за ток се корени не в ДКЕВР или електроразпределителните дружества, а във формулата за ценообразуване, заяви от парламентарната трибуна в сряда енергийният министър Делян Добрев.

По предложение на „Коалиция за България“ министър Добрев бе привикан за обяснение около протестите срещу високите сметки за ток.

„Мисля, че причината за предложението ми е повече от ясна. Вече няколко дни улиците на България са пълни от протестиращи и недоволни хора“, заяви от парламентарната трибуна червеният депутат Михаил Миков.

„Ние днес се сблъскваме с проблемите в метода на ценообразуване, който работи от 10 години. Проблемът, всъщност, е в ценообразуването. Това ще бъде проблемът, дори ако председателят на ДКЕВР се избира от НС. 

Той уточни, че в доставката на ток се включват скъпи електроцентрали и това вдига цената на крайните потребители.

„Председателят на ДКЕВР подаде оставка. Той има много въпроси, на които трябва да отговори. Особено на това защо три много скъпи ТЕЦ-а фигурират в микса за доставка на ток до домакинствата“, допълни още Добрев, като подчерта, че принципно подкрепя идеята шефа на ДКЕВР да се гласува от парламента.

"Вие твърдите, че сте съгласни председателят на ДКЕВР да се избира от парламента. В Народното събрание вече има внесено такова предложение. Как обаче се съчетава вашето съгласие с факта, че една от точките в дневния ред на МС днес е избор на нов председател на ДКЕВР? Не смятате ли, че трябва да изтеглите тази точка?", попита от трибуната лидерът на ДПС Лютви Местан.

Междувременно председателят „Атака“ Волен Сидеров внесе в парламента предложение за отнемане лиценза на ЕРП-тата и тяхното повторно одържавяване.

„Единственият въпрос към министър Делян Добрев е дали ще отнеме монопола от ръцете на ЕРП-тата и ще върне държавния контрол върху тях. Всичко друго е шикалкавене“, заяви от трибуната Волен Сидеров.

В дебата се включи и Мартин Димитров от „Синята коалиция“. Той настоя, че ДКЕВР трябва да извършва ежегодни проверки на ЕРП-тата.

„Всяка година контрол, всяка година проверки за ЕРП-тата, иначе те си правят каквото си искат“, категоричен бе Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови