Прокуратурата настоява за осъдителна присъда на Цонев

Юлиан Христов 07 юни 2013 в 13:54 1291 0

Николай Цонев. Снимка: БГНЕС
Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата протестира оправдателната присъда, която бившият министър на отбраната Николай Цонев получи по обвиненията за даване на подкуп.

В края на 2012 година Цонев заедно с другите двама подсъдими в процеса – финансистът Тенчо Попов и съдията от СГС Петър Сантиров, беше оправдан по обвинението, че е дал 20 хил. евро подкуп на следовател. Целта била да се спре разследване за злоупотреби на Цонев в качеството му на военен министър. Мотивите за оправдателната присъда са, че тримата са обвинени по скалъпени доказателства. 

Основните аргументи, с които прокуратурата протестира оправдателната присъда, са, че съдиите са приложили незаконосъобразен подход при оценката и анализа на доказателствата по делото, за които от една страна приема, че са негодни и ги изключва от доказателствения материал, а от друга - обосновава присъдата си и гради правни изводи въз основа на същите доказателства. 

Според прокуратурата заключенията насъда, че част от СРС-та са разписани в нарушение на изискванията (като е бил подведен съдията за обстоятелства около разследваното престъпление, бел. ред.), са неправили и незаконосъобразни. Прокуратурата смята още, че в мотивите си съдът е използвал избирателно реплики от въпросните СРС, като част от тях били "монтирани" в мотивите. Това е позволило неправилна интерпретация на фактите, която не е подкрепена от доказателствата по делото, а в отделни части противоречи на събраните доказателства, с което са правят внушения за неправомерни действия от служители на ДАНС и СГП, се казва в искането на прокуратурата. 

Съдът е избягвал обективните факти и събраните доказателства, а присъдата се основава на предположения, което е недопустимо, смятат още прокурорите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки