Адвокат осъди МВР и прокуратурата за незаконно подслушване

OFFNews 06 юни 2013 в 19:41 4528 3

Адвокат Василев. Снимка: БГНЕС
Адвокат Василев. Снимка: БГНЕС

Васил Василев, адвокат на бившия военен министър Николай Цонев, е осъдил дирекцията на МВР за специалните разузнавателни средства (СДОТО) и прокуратурата заради незаконно подслушан разговор между него и Цонев, съобщи сайтът "Съдебни репортажи".

Записът е направен от МВР дни преди „респектиращите“ арести на Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, които бяха обвинени в корупционна схема и напълно оправдани от Софийския градски съд миналия октомври.

Софийският районен съд осъди МВР и прокуратурата да платят солидарно обезщетение на адвоката от 1500 лева.

Така незаконното използване на СРС, което стана и причина тримата да бъдат оправдани, се обърна директно срещу силовото министерство и прокуратурата.

Незаконният запис е послужил за изготвяне на веществени доказателства по делото срещу Цонев, Сантиров и Попов и това е провокирало адвокат Василев да сезира прокуратурата. Той нарушава конституционното право на всеки на среща насаме със защитника си при неприкосновена тайна на съобщенията между двамата, регламентирано и в Закона за адвокатурата, според който разговори между адвокат и клиента му не могат да се подслушват и записват. Евентуалните записи пък не могат да се използват като доказателство в съда и подлежат на незабавно унищожаване (в 10-дневен срок). Записът нарушава и конвенцията за правата на човека. 

Василев е подал сигнал в Софийската градска прокуратура през април 2010 г. и три месеца по-късно Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура отказва да образува разследване с чудатия мотив, че към момента на записа не ставало ясно, че разговорът е между защитник и клиента му. В разговора, както стана ясно по време на делото срещу Цонев, двамата се уговарят кога ще се срещнат, за да се явят във Военната прокуратура във връзка с друго дело срещу Цонев.

Ръководител на инспектората тогава е Малена Филипова и отказът й бил обжалван от Василев. В жалбата се посочва, че прокуратурата не е проверила по същество действията на служителите на МВР, отговорни за записа.

През август 2010 г. тогавашният зам.-главен прокурор Валери Първанов постановява, че жалбата не бива да се уважава. Също със странни мотиви - Първанов твърди, че постановеният акт на Филипова е в рамките на компетентността на отдела за проверка на нарушения или престъпления, извършени от магистрати, при положение, че по конституция прокуратурата трябва да ръководи разследването и да контролира законността му, подчертава изданието „Съдебни репортажи“.

Така Василев завел гражданско дело в Софийския районен съд (СРС). След 2 години прехвърляне на казуса между СРС и Административния съд - София град смесен състав на Върховния касационен и Върховния административен съд приел, че делото трябва да бъде разгледано от районния съд.

В края на април тази година магистратите се произнесли в полза на Василев. Мотивът на съдиите е, че от разговора между Цонев и адвоката става пределно ясно естеството на взаимоотношенията им – на защитник и клиент. В исковата си молба юристът е записал, че присъденото обезщетение ще бъде дарено на организации, ангажирани с правната защита на човешките права в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!