Продължава делото срещу 13-те имами

10 април 2013 в 07:49 1131 0

Делото срещу 13-те имами. Снимка: БГНЕС, архив
Делото срещу 13-те имами. Снимка: БГНЕС, архив

В Пазарджишкия окръжен съд продължава делото срещу 13-те имами, обвинени в разпространяването на антидемократична идеология и насаждането на религиозна омраза. 

Те са обвинени в разпространяването на антидемократична идеология, като са членували в нерегистрираната у нас ислямска организация “Ал Уакф ал ислями”.

Последното заседание бе отложено, заради заболяване на подсъдимия Али Хайрадин.

Вещото лице Александър Шунин днес трябва да представи превода от арабски език на иззетата преди две години религиозна литература. Част от документите са в електронен вид, открити в компютрите на подсъдимите.

В края на миналата година адвокатите обвиниха прокуратурата в подбор на доказателствата и поискаха Шунин да преведе целия обем от текстове, а не само тези, които бяха посочени от държавното обвинение. Предполага се, че защитата днес ще оспори арабската експертиза с мотив, че вещото лице няма пълната компетентност в ислямо-религиозната сфера, което пък компрометира превода.

По делото все още не е разпитан и главният мюфтия Мустафа Хаджи. Заседанието ще започне в 9 часа. Представители на ВМРО ще присъстват пред сградата на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!