А. Желязкова: С делото срещу имамите службите застрашават България

04 февруари 2013 в 16:16 3910 9

Имам Саид Мутлу от Сърница, един от обвиняемите духовници по делото в Пазарджик. Снимка: БГНЕС
Имам Саид Мутлу от Сърница, един от обвиняемите духовници по делото в Пазарджик. Снимка: БГНЕС

С делото за проповядване на радикален ислям службите за сигурност работят срещу националната сигурност . Така коментира днес пред БГНЕС историкът д-р Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата за разследването и делото срещу 13-те имами, което тече в Окръжния съд на Пазарджик.

Днес в града бе поредното заседание на процеса срещу ислямските духовници. Делото, смята Желязкова, е привлякло вниманието на целия мюсюлмански свят върху България. "Нашите служби, които са некомпетентни, за да се справят с такова сложно разследване и дело си позволиха да направят световен прецедент. Няма страна, в която да е имало процес срещу 13 мюсюлмански духовни водачи. Няма такава страна! Нашите служби се съсредоточиха върху едно прекрасно население, наши съграждани - българите мюсюлмани, помаците, направиха тези обвинения по предубеждение и привлякоха вниманието. Няма нищо лошо, нека мюсюлманският свят да следи как се развива подобен тип дело, лошото е, че навсякъде по света има луди глави, има наистина екстремни групировки, които са силно превъзбудени от това, което се случва в България", каза Желязкова.

Според изследователя, след приключването на процеса при добра междуетническа и междурелигиозна политика отношенията могат отново да се укрепят и нормализират, както се е случвало и преди. "Надявам се и се сега за един кратък период от година – две да се възстановят щетите, които всъщност нанесоха службите за сигурност и този процес, който беше доста измислен", посочи тя и изтъкна, че в случая не упреква нито прокуратурата, нито съда.

"В най – меката форма бих казала, че това е една безсмислена авантюра, която поставя в една много сложна ситуация междурелигиозните отношения в България", каза специалистът. Тя предполага, че службите у нас са искали да покажат по някакъв начин, че са много активни и много бдителни по отношение на европейските изисквания за мюсюлмански радикализъм, но изключително много са преиграли в случая с България.

Българските мюсюлмани са основно сунити. "Те са настроени леко параноично и се плашат нашите мюсюлмани, с пълно основание, защото почти 120 години независимо какво управление е имало в България, непрекъснато са били използвани за някакви политически цели. Те дори сега, когато ние като експерти често казваме традиционен ислям в България, те изведнъж настръхват и изпитват опасения, защото смятат, че ние се опитваме отново, както по време на комунистическия режим в България – да им пробутаме нещо размито, не исляма такъв какъвто е, а нещо друго, т.е. тях ги плаши когато казваме традиционен ислям в България. А ние учените имаме предвид нещо съвършено просто: че това е един ислям, който е навлязъл в българските земи, т.е. това е един вид ислям, който е наследен от ислямската империя и той е една от най – толерантните форми на исляма. Това е сунитския ислям. В България има и казълбаши и бекташи, които бихме могли доста относително да отнесем към шиитското направление на исляма. В общи линии мога да твърдя, че в България в момента при този демографски срив и при тази силна миграция имаме около 1 млн. – 1 млн. и 100 хил. мюсюлмани, от които допускам и това са експертни данни между 70 и 90 000 са казълбаши и бекташи", заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!