Райков пристига на посещение при папата

Елица Мартинова 24 май 2013 в 13:10 1669 0

Марин Райков Снимка: БГНЕС
Марин Райков Снимка: БГНЕС

Българска делегация, водена от служебния премиер Марин Райков, пристига на посещение в Рим по случай Деня на славянската писменост. В рамките на визитата си българските представители ще бъдат на аудиенция при папа Франциск.

По време на посещението си служебният премиер ще се срещне и с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне.

Българската делегация е подготвила подаръци за домакините си. На Бертоне Райков ще поднесе сребърна икона на Свети Иван Рилски, изписана с част от житието му.

За подарък за Негово Светейшество, премиерът е избрал копие на обковка на Черепишкото евангелие – едно от най-старите евангелия в България, изработено в началото на 17 век в Чипровци.

Тазгодишните подаръци на българската делегация ще са далеч по-скромни от миналогодишните. Тогава президентът Росен Плевнелиев подари на предишния папа Бенедикт ХVI огромно 200-килограмово великденско яйце, изработено от пловдивско бижутерско ателие. То бе изработено от стомана и е със златно покритие и кристални камъни в цветовете на дъгата. Крещящият подарък на българската делегация не успя да влезе в стаята за аудиенцията заради размерите си – яйцето бе високо над 2 метра. 

Яйцето влезе в класация на италианските медии като един от най-странните подаръци, които понтифът е получавал. То бе подредено на трето място в класацията на абсурдните дарове след 20 галона бира от немски епископ и сервиз десертни чинийки от британския принц Чарлс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови