Предизборната кампания започва на 12 април

24 март 2013 в 10:03 1120 0

Говорителите на ЦИК - Бисер Троянов и Ралица Негенцова. Снимка: БГНЕС
Говорителите на ЦИК - Бисер Троянов и Ралица Негенцова. Снимка: БГНЕС

Предизборната кампания за парламентарния вот ще започне на 12 април, 30 дни преди изборния ден - 12 май.

Това обяви вчера Централната избирателна комисия (ЦИК), която прие правилата за водене на агитацията, разписани в 19 точки.

Кампанията завършва в 00:00 ч на 10 май.

Предизборната агитация ще се води на български език, пише в решението на ЦИК. Тя се води чрез писмена и устна агитация на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги, реши ЦИК. За медийни услуги не се смятат социалните мрежи (Фейсбук, Туитър и др.), както и блоговете.

По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите от партии и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. Освен това всеки рекламен материал трябва да съдържа предупреждението, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание, посочи ЦИК. Не се смята за предизборна агитация раздаването на рекламни предмети с партийно лого или надпис, ако не е изписан призив за подкрепа.

Забранява се предизборната агитация в държавни учреждения, в държавния и общинския транспорт, както и на работните места от лица на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации.

В срок до три дни след изборния ден партиите, коалициите от партии и инициативните комитети премахват поставените от тях агитационни материали по повод на вече приключилите избори.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови