Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЦИК ще предава заседанията си онлайн

Нели Чолашка 20 март 2013 в 17:16 1438 0

Говорителите на ЦИК - Бисер Троянов и Ралица Негенцова. Снимка: БГНЕС
Говорителите на ЦИК - Бисер Троянов и Ралица Негенцова. Снимка: БГНЕС

Най-вероятно от следващата седмица заседанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъдат предавани на живо на сайта на ЦИК, съобщи говорителят на комисията Ралица Негенцова.

Задължението да излъчват заседанията си на живо беше вменено на комисията с последните промени в Изборния кодекс.

Онлайн връзката с ЦИК все още не е факт заради неприключилото окабеляване на помещенията в бившия партиен дом, където се намира комисията. Очаква се то да приключи до края на тази седмица.

Знаете кога бяха приети промените в Изборния кодекс (бяха публикувани февруари 2013 г.), изборите са предсрочни и организацията им е в съкратени срокове - за 60 вместо за 75 дни, обясни Негенцова.

 ЦИК ще проведе и съкратено процедура по избор на фирма-преброител на гласовете. Кандидатите могат да се запознаят със заданието от 19 до 21 март в ЦИК, а срокът за подаване на документи е от 22 до 26 март. 

Отварянето на офертите ще бъде на 26 март следобед. По традиция гласовете брои "Информационно обслужване" с мажоритарен собственик министерството на транспорта.

След края на конкурса служебният премиер Марин Райков ще обяви дали ще отстрани шефа на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов заради непремерено изказване срещу тройната коалиция. Той обяви днес, че вече е взел решение, но ще изчака резултатите от конкурса.

От вчера ЦИК регистрира партии и коалиции от партии, които ще участват на предсрочните избори. Крайният срок за регистрация на партиите е 27 март.

Коалиции и промени в коалициите ще могат да се вписват до 1 април. 

От ЦИК напомниха, че независимите кандидати не се регистрират при тях, а инициативните комитети ги вписват в Районните избирателни комисии. Крайният срок за регистрация на инициативни комитети е 1 април.

До 22 март ще бъдат назначени всички Районни избирателни комисии.

До момента са се регистрирали 7 партии. Първа внесе документи ГЕРБ. Днес се регистрира НДСВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!