Правителството гласува Бюджет 2014

30 октомври 2013 в 07:30 1468 0

Министерски съвет. Снимка: БГНЕС
Министерски съвет. Снимка: БГНЕС

На заседание на Министерския съвет днес трябва да бъде приет проектът на държавния бюджет за следващата година.

Във вторник финансовият министър Петър Чобанов заяви, че парите на държавата ще бъдат гласувани, въпреки критиките на синдикатите и работодателските организации.

"Мисля, че бюджетът балансира интересите и задава ясно и категорично приоритетите, които, ако бъдат изпълнени ще се ускори икономическия растеж и ще имаме по-добро развитие", коментира той пред журналисти.

Един от основните параметри в проекта - ръстът на брутния вътрешен продукт с 1,8%, бе оспорен като свръхоптимистичен от работодателите. Те възразиха и срещу повишаването на минималната работна заплата, което се очаква да бъде утвърдено от кабинета днес.

Министрите ще гласуват на днешното си заседание и проектобюджетите на общественото осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Синдикатите използваха вчерашната среща с управляващите, за да изтъкнат за пореден път негативния факт от значителния брой здравно неосигурени и от пенсионните привилегии в армията и МВР. Лекарите обявиха още на 19 октомври, че ще протестират срещу заложения недостиг на средства за болничната помощ.

Проектобюджетът е атакуван и от представители на местната власт. Кметът на Разград Денчо Бояджиев коментира, че за следващата година отново липсват адекватни критерии за разпределянето на средствата за капиталови разходи и зимно поддържане. Като най-фрапиращ пример той посочи, че най-южните общини ще получат повече пари за зимна поддръжка от студения Североизток. 

"През 2013 година общината е била финансирана със 141 хиляди лева за зимно поддържане, 2014 година отново 141 хиляди лева. За сравнение ще дам община Сандански и община Петрич, които са нарицателни, че са едни от най-топлите общини. Община Сандански е със 137 хиляди лева, община Петрич е със 144 хиляди лева за зимно поддържане. Питам къде е логиката? Няма ясни критерии по отношение на механизмите за изчисляване на тази субсидия", коментира той, цитиран от БНР.

Проектобюджетът може да претърпи промени при обсъждането му в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!