Еднократна помощ от 50 лева за майките с деца между 1 и 2 години

01 април 2013 в 14:55 3791 4

Майки. Снимка: БГНЕС
Майки. Снимка: БГНЕС

По 50 лева еднократна помощ ще получат семействата на деца с увреждания и майките на деца между една и две години. Сума от 65 лева пък ще бъде дадена отново еднократно на хората, които през този отоплителен сезон останаха без енергийна помощ заради леко превишаване на тавана на изисквания доход.

Това е решила работната група към Националния съвет за тристранно сътрудничество, която в понеделник се събра да обсъди как да бъдат разпределени 41 млн. лева, които служебното правителство осигури миналата седмица чрез орязването на разходи за магистрали и издръжка на министерствата. Във вторник разпределението на средствата трябва да бъде окончателно одобрено от тристранния съвет, а в сряда и от Министерския съвет.

Досега бе обявено, че ще бъдат подпомогнати семействата на деца с уврежданията и хората, които не са успели да получат енергийни помощи, тъй като надвишават с по няколко лева подоходния праг.

Сега се предлага и подпомагането на жените, които отглеждат децата си между първата и втората им година, и получават обезщетение от 240 лева. Това обезщетение беше отвързано от размера на минималната работна заплата и въпреки, че тя се увеличи от миналата година насам и вече е 310 лева, майчинството остана 240 лева.

В края на миналата година при обсъждането на бюджета мнозинството на ГЕРБ отказа да осигури 15 млн. лева за изравняването на обезщетението за гледане на дете между 1 и 2 г. с минималната заплата, а вместо това предвиди два пъти повече – 30 млн. лева за строителство на детски градини.

Еднократна помощ от 65 лева ще получат около 36 100 души, които с до 10 лева надхвърлят дохода за отпускане на енергийни помощи и през този отоплителен сезон не са били подпомогнати.

По решение на работната група за социални помощи ще отидат приблизително половината от заделените от кабинета 41 млн. лева.

Останалите ще бъдат насочени към мерки за субсидирана заетост. Според разчетите около 7000 души трябва да бъдат наети по програмата "От социални помощи към заетост", а около 2500 младежи да бъдат наети на стаж в частни фирми.

Работната група е решила обществените трапезарии, които осигуряват храна за бедните през зимата, да работят без прекъсване до края на годината, а не както обикновено – до края на март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови