Потвърдено: В Морската градина на Варна няма да се строи

Вероника Шербанова 22 август 2012 в 11:07 1731 1

Морската градина във Варна. Снимка: pochivka.com
Морската градина във Варна. Снимка: pochivka.com

В Морската градина във Варна няма да се строи. Това реши Националният експертен съвет по устройство на територията и регионална политика (НЕСУТРП) към регионалното министерство, с което потвърди решенията на Общинския съвет на Варна и на кмета на общината. 

В началото на юли общинските съветници приеха коригиран Общ устройствен план, според който се налага забрана за строеж в местностите от историческата част на парка до „Евксиноград“. Местностите „Салтанат“, „Долна Трака“, „Горчива чешма“, паркът „Евксиноград“ и Ботаническата градина се причислиха към категорията Обществени паркове и зелени площи.

Общинският съвет във Варна прие и предложението на Борислав Гуцанов от БСП втората част на Морската градина (до Шокаловия канал, който пресича кв. „Чайка“ и стига приблизително до Първа буна) да бъде включена в историческото ядро на Варна, определено  от Министерството на културата.

До решението на общинските съветници се стигна, след като дни преди това хиляда варненци излязоха на протест, за да изразят неодобрението си към предвижданото разрешение за строеж в местността „Салтанат“ на Морската градина.

В седем дневен срок в Общия устройствен план на града трябва да бъдат нанесени направените промени и да се направят заверки на графичните материали от министъра на културата съгласно Закона за културното наследство. Едва след това министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова трябва да издаде заповед за одобряване на Общия устройствен план. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!