Поощряват средното образование с 37.5 млн. лв.

Нели Чолашка 27 март 2013 в 18:30 1499 0

Ученици. Снимка: БГНЕС
Ученици. Снимка: БГНЕС

Служебното правителство ще гласува днес отпускането на средства за 10 национални програми за развитие на средното образование през 2013 г., за които бюджетът ще отпусне над 37.5 млн. лв..

Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа” работи от шест години и за нея ще бъде заделена най-голямата сума 14 360 000 лв. Тя би трябвало да нагоди е образованието към потребностите на бизнеса.

Следващата най-скъпа национална програма е „Информационни и комуникационни технологии в училище" - 6.5 млн. лв. Тя подпомага инициативите на просветното министерство по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - достъп до интернет в училищата и стимулиране на изявени ученици и учители.

Най-ниско бюджетна е програма "Квалификация" - 356 850 лв. Те са за преквалификация на учителите.

1 949 357 лв. ще бъдат отпуснати за Националната програма „Училището – територия на учениците”. Тя е за организирането на учениците в целодневно обучение с полуинтернатни групи. 

За професионално образование, синхронизирано с потребностите на бизнеса, по Националната програма „Модернизиране на системата на професионалното образование" отиват 3 млн. лв. Те отиват предимно за обновяване на специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии.

Още 3 млн. лв. ще отидат за Националната програма „С грижа за всеки ученик” за работа с изоставащите ученици. 

Само 800 000 лв. са заделени за Националната програма „Създаване на достъпна архитектурна среда”, с която трябва да се строят рампи и санитарни помещения, достъпни за деца в инвалидни колички.

За преподаването на български език на децата зад граница по програма Националната програма „Роден език и култура зад граница” ще отидат 1.1 млн. лв

2 млн. лв. са определени за Националната програма „На училище без отсъствия”. Тя е за намаляване броя на свободните часове и на отсъствията на учениците.

За Националната програма „Система за национално стандартизирано външно оценяване” е задължителното оценяване на знанията и уменията на учениците в края на всеки образователен етап (ІV, VІІ, ХІІ клас) ще бъдат отпуснати 4 500 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!