МОМН дава 1.5 милиона лева за нов рейтинг на университетите

Александра Маркарян 21 март 2013 в 16:33 5863 3

Мария Фъртунова, директор на дирекция
Мария Фъртунова, директор на дирекция "Висше образование" в МОМН и ръководител на проекта за рейтингова система на университетите. Снимка: Сергей Антонов

Образователното министерство ще плати 1 525 000 лева без ДДС за нов рейтинг на университетите в България.

Обявлението за обществената поръчка е публикувано на сайта на Агенцията по обществените поръчки на 20 март. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Ръководител на проекта "Развитие на рейтинговата система на висшите училища" е директорът на дирекция „Висше образование“ в МОМН Мария Фъртунова.

Срещу сумата от над 1.5 млн. лева спечелилият поръчката ще има задачата да направи социологически проучвания за новия рейтинг (сред студенти, преподаватели и работодатели), да допълни нови функционалности за потребителите, за висшите училища, за системните администратори на портала, където се публикуват резултатите, да разшири пилотния модул с е-анкети за студенти, да отпечата новите резултати в поне 65 000 книжки.

Новият рейтинг на университетите трябва да е готов до 31 октомври 2014 г.

От кандидатите, които не могат да бъдат български висши училища, се иска да са изпълнили поне 4 сходни проекта през последните 3 години (2010, 2011 и 2012). Два от тях трябва да свързани със социологически проучвания, а другите два – за разработване, внедряване и поддържане на уеб-базирани информационни системи (на стойност поне 400 000 лв. без ДДС), за разработване и поддържане на софтуер.

Освен това за последните три години трябва да са реализирали оборот от поне 2 милиона лева без ДДС. (Могат да кандидатстват обединения, чийто общ оборот да е 2 млн.).

Иска се кандидатите да имат анкетьорска мрежа от поне 50 човека и екип от поне 12 експерти. Само за един от тях е разрешено да има бакалавърска степен, всички останали трябва да са магистри. За всички се иска стаж – между 3 и 7 г. в съответната област.

Оферти ще се приемат до 29 април, те ще бъдат отворени на 30 април.

Ще бъде избрана икономически най-изгодната оферта. Съотношението техническата оферта:цена е 70:30.

 

Рейтинговата система на висшите училища бе създадена през 2010 г. от консорциум от Институт "Отворено общество", социологическа агенция МБМД и Сирма Груп (консорциум “ИОО-МБМД-С”). Съдържанието на портала бе доразвито от същия консорциум, спечелил поръчка на МОМН през 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!