МОМН дава 1.5 милиона лева за нов рейтинг на университетите

Последна промяна на 21 март 2013 в 16:33 4899 3

Мария Фъртунова, директор на дирекция
Мария Фъртунова, директор на дирекция "Висше образование" в МОМН и ръководител на проекта за рейтингова система на университетите. Снимка: Сергей Антонов

Образователното министерство ще плати 1 525 000 лева без ДДС за нов рейтинг на университетите в България.

Обявлението за обществената поръчка е публикувано на сайта на Агенцията по обществените поръчки на 20 март. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Ръководител на проекта "Развитие на рейтинговата система на висшите училища" е директорът на дирекция „Висше образование“ в МОМН Мария Фъртунова.

Срещу сумата от над 1.5 млн. лева спечелилият поръчката ще има задачата да направи социологически проучвания за новия рейтинг (сред студенти, преподаватели и работодатели), да допълни нови функционалности за потребителите, за висшите училища, за системните администратори на портала, където се публикуват резултатите, да разшири пилотния модул с е-анкети за студенти, да отпечата новите резултати в поне 65 000 книжки.

Новият рейтинг на университетите трябва да е готов до 31 октомври 2014 г.

От кандидатите, които не могат да бъдат български висши училища, се иска да са изпълнили поне 4 сходни проекта през последните 3 години (2010, 2011 и 2012). Два от тях трябва да свързани със социологически проучвания, а другите два – за разработване, внедряване и поддържане на уеб-базирани информационни системи (на стойност поне 400 000 лв. без ДДС), за разработване и поддържане на софтуер.

Освен това за последните три години трябва да са реализирали оборот от поне 2 милиона лева без ДДС. (Могат да кандидатстват обединения, чийто общ оборот да е 2 млн.).

Иска се кандидатите да имат анкетьорска мрежа от поне 50 човека и екип от поне 12 експерти. Само за един от тях е разрешено да има бакалавърска степен, всички останали трябва да са магистри. За всички се иска стаж – между 3 и 7 г. в съответната област.

Оферти ще се приемат до 29 април, те ще бъдат отворени на 30 април.

Ще бъде избрана икономически най-изгодната оферта. Съотношението техническата оферта:цена е 70:30.

 

Рейтинговата система на висшите училища бе създадена през 2010 г. от консорциум от Институт "Отворено общество", социологическа агенция МБМД и Сирма Груп (консорциум “ИОО-МБМД-С”). Съдържанието на портала бе доразвито от същия консорциум, спечелил поръчка на МОМН през 2012 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.06 2014 в 06:40

подкрепям горе написаното. Да се върнат всични научни степени и звания получени пез последните години, т.е. по досегашния закон или поне доц. и проф.-това са измислени "учени", връзкари. Тези посмешища кепазят висшето образование и раздават "правосъдие" в село (ВУЗ)без куче-защото кучето е с тях и не лае

22.03 2013 в 13:45

Това е поредното безумие, свързано с прахосване на пари. Знае се, че в България образованието е рухнало. Кого интересуват вашите рейтинги? Ако хипотетично, както до сега, на първо място излезе СУ, възможно ли е да си пръв по рейтинг и да обявяваш всяка година по 600 не заети места? Или пък на последно място бъде класиран Хранителновкусовия университет в Пловдив, или Лесотехническия университет в София, значи ли това, че не трябва да се обучават инженери по хранителновкусова промишленост или лесоинженери??? Каквито и рейтинги да правите, който и да ги прави, пословично известно е, че висшите училища в България не дават добра подготовка. МОМН (сега) или както и да се е наричало (в миналото), винаги се е командвало от изключително посредствени хора. Не е тайна, че през последните 20 години висшите училища се напълниха с неграмотни и полуграмотни преподаватели. Типичен пример е т. н. професор Сергей Игнатов - доскорошния Министър в МОМН. Поредната мегаглупост на "неговото" министерство е Законът за развитие на академичния състав във висшите училища, чиито резултат за 2 години са над 1500 измислени професори с изключително ниска компетентнност и научна репутация. Нужно е тези титли да бъдат отнети веднага, незабавно да се отмени действието на този закон и да се редуцира броят на т. н. университети от над 50 до към 5 - 6, за малка България, а не да се дават пари за рейтинги. Обръщам се и към младите хора да не се подлъгват по разни рейтинги, защото в България "Рейтингите и званията не са като знанията". В една житна нива пълните класове са наведени надолу, а празните стърчат нагоре. Хлябът е в пълните класове, а плявата - в празните. Не случайно ректорът на СУ изрече на висок глас "Студенти много - качествени преподаватели малко". Естествено това няма да стане с пари за рейтинги.

P.S.: Пишештият тези редове е немски възпитаник, докторирал в Германия, работил 40 години като преподавател във Висше училище и борил се цял живот срещу посредствеността и невежеството.

22.03 2013 в 06:27

Закакво ми е това прахосване на пари в този момент? Пак кражба и пари на вятъра.