Правят обществен съвет за образователна реформа

Александра Маркарян 26 март 2013 в 19:58 2348 1

Проф. Николай Милошев, министър на образованието в служебното правителство. Снимка: БГНЕС
Проф. Николай Милошев, министър на образованието в служебното правителство. Снимка: БГНЕС

Планира се създаването на обществен съвет към Министерството на образованието, който да формулира целите за мащабна реформа в образованието.

Идеята е на министъра на образованието проф. Николай Милошев, тя е била представена вчера на среща с представители на неправителствени организации, на която е присъствала зам.-министър Мариана Банчева.

Днес инициативата бе представена публично от Явор Джонев, който е и председател на Надзорния съвет и съсобственик на "Сирма груп холдинг", пред преподаватели и IT специалисти в Софийския университет.

Тя срещна слаба подкрепа и инициативност от поканените преподаватели и учени от БАН.

Пред тях той разясни, че идеята е съветът да консултира МОМН, Народното събрание, бизнеса, висшите и средните училища и да разработва планове в три основни направления: предучилищно и училищно образование; висше образование и наука; икономика на знанието и учене през целия живот.

По време на срещата се чуха някои конкретни идеи за промени, сред които промени в учебните планове (например с увеличаване на часовете по математика в училище); утрояване на броя студенти по информатика; повече прозрачност върху обществените поръчки и изготвянето на стандарт за електронно съдържание, както и такива за премахване на IT обучението в училище. Последното бе предложено с мотив, че новостите в тази сфера твърде бързо остаряват и наученото не е от полза за младите хора.

Планира се съветът да има основен и разширен състав и съставът му да се определя със заповед на министъра на образованието. 

Според представената структура съветът ще се председателства от министъра, единият му заместник в съвета ще е зам.-министър, другият ще бъде определен от гражданската квота. Секретар ще е държавен служител, избран по предложение на министъра. Разширеният състав включва директори на дирекции в МОМН и по един представител на гражданските организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови