Полицията в Благоевград предупреди протестиращи да не провокират насилие

Юлиан Христов 01 август 2013 в 14:19 3832 8

Протестът: ден 48 Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден 48 Снимка: Сергей Антонов

18 души от Благоевград, участвали в протеста в София в сряда, са били привикани на беседа в Областната дирекция на МВР днес.

Протестиращите са от групата хора, които алармираха, че са били подложени на полицейска репресия, след като, автобусите, с които пътували, били спирани на два пъти от контролните органи, а пътниците са били привикани в полицията.

От ОДМВР-Благоевград обясниха днес, че целта на беседите е била да се събере допълнителна информация за лица от региона, за които има данни, че са извършили противоправни действия и са провокирали насилие по време на протестите.

Привиканите са били освободени, като им е съставен предупредителен протокол и не са налагани административни наказания.

Пред OFFNews един от извиканите за беседа – Венцислав, разказа, че полицейският натиск върху групата от Благоевград започнал още от вчера. Разказът му беше подкрепен и от Спас от Гоце Делчев, който пътувал във втория автобус.

Общо от областта за София и обратно пътували над сто човека, като част от тях били с личните си автомобили.

Вчера, когато пристигнали в София, те били стоварени пред стадион Васил Левски. Там двамата шофьори на автобусите били санкционирани за неправилно паркиране. След като протестът свършил, двете групи потеглили обратно към Благоевград и Гоце Делчев. На излизане от София те били спрени за проверка от Пътна полиция. Там, на единия от шофьорите отново бил съставен акт. Малко преди Благоевград двата автобуса отново са обект на интерес от страна на полицията - 4 патрулни автомобила спират единия, в който са хората от Благоевград. 

Полицаите поискали личните данни на пътуващите и на част от тях им връчили призовки да се явят в полицията на следващия ден. 

От МВР обясниха, че случаят очевидно касае няколко дирекции – тези в София, Благоевград и Перник, и за това не могат да дадат обобщаваща информация за това дали става въпрос за целенасочена операция срещу двата автобуса с протестиращи.

Бивши служители на МВР коментираха пред OFFNews, че поредицата от събития определено създава впечатлението за целенасочено отношение към конкретната група протестиращи. Въпреки това, действията на полицаите не са незаконни. Ако има съставени актове за нарушение на Закона за движение по пътищата, те могат да бъдат обжалвани първо пред контролния орган и след това пред съда. Ако тогава се докаже, че тези актове са незаконосъобразни, то тогава със сигурност може да се говори за упражнена полицейска репресия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!