Подготовката за Европейското по първа помощ отвътре (ВИДЕО)

Виктория Викторова 02 юли 2012 в 14:59 2442 0

Екипът в готовност.
Екипът в готовност.
Българският червен кръст проведе своята последна тренировка преди Европейското състезание по първа помощ в Ирландия. Тренировката се състоя през изминалия уикенд в центъра на БЧК в Лозен.

OFFNews.bg получи пълен достъп до разиграването на ситуации и засне протичането им.

Нашенците се подготвяха за трасе от 8 километра с 24 пункта с различни ситуации във всеки пункт. Най-страшната конкуренция се оказват сърбите, които печелят вече 6 години подред. Нашенският отбор, който се явява за 12-а година, е стигал най-много до второ място – през 2007 г., но прогресът ни е много осезаем, казва треньорката на отбора ни Марияна Манушева.

Тя е изключително горда от екипа и не пропуска възможност да ги похвали за всеотдайността им. „Няма никой от София в тазгодишния екип, но всички пътуват почти всеки уикенд дотук, за да присъстват на тренировките. Спим в базата на БЧК и си тръгват след това, защото някои от тях работят, други са в университети...“, разказва Марияна, докато доброволците разиграват поредната ситуация и правят сърдечен масаж на няколко манекена.

Ако успеем да спечелим, ще бъдем наградени със съвсем символична награда – купа и дъска с имената на победителите, като на нея победителят трябва да постави името си по време на годината, през която тя е в него.

Въпреки това, от тази година грабването на първото място вече има и негативна страна – победителят от предишната година няма право да участва в настоящата, а за компенсация има право да изпрати два отбора на следващата година. Това обаче се оказва рисковано, защото по-бедните страни като България едва си позволяват да изпратят и един отбор, а за два няма почти никаква надежда. „Откакто се занимавам с БЧК – от 1997 г. - сме пропускали няколко години да присъстваме на състезанията заради липса на средства. Таксата за участие на всеки от доброволците е 250 Евро, а в това не се включват самолетните билети, джобни и т.н.“, допълва треньорката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови