Почина председателят на БАН

Александра Маркарян 06 август 2012 в 10:14 1596 0

Акад. Стефан Додунеков Снимка: БГНЕС
Акад. Стефан Додунеков Снимка: БГНЕС

Председателят на БАН акад. Стефан Додунеков почина на 5 август след кратко боледуване, съобщиха от академията на науките.

Акад. Додунеков беше избран за председател на БАН преди по-малко от два месеца - на 11 юни 2012 г. На 5 септември трябваше навърши 67 години.

Акад. Додунеков е роден през 1945 година в Килифарево. Завършва "Математика" в Софийския университет през 1968 година. Старши научен сътрудник II степен е от 1981 година. Доктор на математическите науки е от 1986 година, професор – от 1990 г., академик – от 2008 г. Акад. Додунеков беше и директор на Института по математика и информатика при БАН.

Повече от 35 години преподава в български и чужди университети. Сред тях са Софийският университет, Великотърновскияг университет, Бургаският свободен университет, Югозападният университет в Благоевград. Водил е курсове в Линчьопинг, Гьотеборг, Улм, Делфт. Член е на Обществото на информатиците (Information Theory Society), Американското математическо общество (American Mathematical Society), Китайското общество по комбинаторика (Combinatorial Society in China).

Автор е на три книги и 12 учебници и учебни пособия по математика за училищата.

От 2001 г. акад. Додунеков е председател на Съюза на математиците в България. Президент е на Математически съюз на Югоизточна Европа.

На страницата на БАН могат да бъдат изказвани съболезнования по повод кончината на акад. Стефан Додунеков.

На 7 август, вторник, от 9 часа във фоайето на БАН ще бъде отворена книга за съболезнования. Поклонението ще се състои на 8 август, от 10 до 12 ч., в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември” 1). Погребението ще е на 9 август в Килифарево.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!