По-леки санкции за шофьорите от днес

Елица Мартинова 04 февруари 2013 в 08:44 2110 3

МВР, Снимка: БГНЕС
МВР, Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила новата наредба за отнемането на контролни точки от талоните на шофьорите.

Правилата предвиждат по-облекчен режим и с тях МВР цели да съсредоточи контрола само върху шофьорите с рисково поведение, създаващи предпоставка за инциденти.

Досега нарушенията, заради които се отнемаха контролни точки, бяха 25. С новата наредба броят им се свежда до 14.

Новите правила предвиждат отнемане на по-малък брой точки при редица нарушения.

Така например, ако нарушител бъде заловен да шофира повторно пиян, ще му се отнемат 12 вместо 13 точки, както е записано в старата наредба. За шофиране без книжка отнетите контролни точки ще бъдат пет, а не шест, както беше досега.

В новата наредба отпада отнемането на контролни точки за превишаване на скоростта с до 50 км/час. Старата наредба предвиждаше отнемане на точки при различни степени на превишаване на скоростта – за превишаване на разрешената максимална скорост от 21 до 30 км/ч – 3 точки; за превишаване на разрешената максимална скорост от 31 до 40 км/ч – 7; за превишаване на разрешената максимална скорост от 41 до 50 км/ч – 10 к.т. За превишаване на скоростта с над 51 км/ч досега се отнемаха по 12 точки. Новият текст гласи, че за превишаване на разрешената максимална скорост с над 50 km/h в населено място или при извършване на обществен превоз на пътници и опасни товари ще се отнемат пет точки.

За неслагане на предпазните колани отнетите контролни точки ще са шест, а не осем, както беше досега. За недаване на предимство на пешеходци се запазват осем контролни точки, въпреки намерението на правителството законодателството в тази част да бъде сурово.

Изцяло отпада наказанието за отнемане на точки при неозначаване на автомобил, който е спрял на пътя заради повреда и ако с това е създадена опасност за движението. За това нарушение се отнемаха 5 к.т.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!