КАТ стартира мащабна акция в София

02 ноември 2012 в 09:25 2277 2

Пътна полиция. Снимка:БГНЕС
Пътна полиция. Снимка:БГНЕС

От понеделник столичните пътни полицаи стартират мащабни проверки.

Това обяви пред БНТ шефът на столичния КАТ главен инспектор Богдан Милчев.

Проверките ще бъдат по модел на холандската полиция. Мобилните камери на пешеходните пътеки също ще следят за нарушители.

Обявяването на поредната мащабна акция на КАТ идва две седмици, след като вътрешният министър Цветан Цветанов обяви идеята си за отпадане на случайните проверки на шофьорите. Неговото предложение е свързано с това да се ограничи корупцията на пътя като се спират само нарушителите.

Вече има указания, спуснати от МВР да не се спират шофьорите, които не са извършили нарушения, обяви днес Милчев. "Когато един шофьор е употребил алкохол и е предизвикал ПТП - той ще бъде наказан, но ако се е прибрал без проблем - няма как това да се случи", поясни той.

Главен инспектор Милчев коментира и новата наредба на МВР, с която се намаляват отнетите контролни точки при някои нарушения на пътя. Според него при произшествие на пътя трябва да се завиши отнемането на точки. Една от предлаганите промени в новата наредба за движение по пътищата, качена на страницата на МВР за обсъждане, е да не се отнемат точки при причинена катастрофа. Тя предвижда промени в наказанията при различни нарушения. В старата наредба е предвидено да се вземат точки за 25 вида нарушения, а в предложената само за 13. 

Според новата наредба, ако нарушител бъде заловен да шофира повторно пиян, ще му се отнемат 12 вместо 13 точки, както е записано в старата наредба. За шофиране без книжка отнетите контролни точки ще бъдат пет, а не шест, както беше досега.

Акция "Светлина"

Стартира традиционната операция на пътните полицаи "Светлина".

Целта на акцията е подготовка за есенно-зимния сезон. Извършват се проверки на пътната инфраструктура, маркировка и осветление. От особено значение е техническата изправност на автомобилите и нагласата на водачите за шофиране при зимни условия. Ще продължат проверките на осветителните системи и сигнализацията на пътните превозни средства, ще се налагат санкции по ЗДвП за управление на МПС с износени гуми, неизправни светлини, липсваща светлоотразителна сигнализация.

Акцията се провежда в цялата страна от всички структури на “Пътна полиция” повече от 17 години. Нейната цел е да се подготвят моторните превозни средства за експлоатация при есенно-зимните условия. 

През последния есенно-зимен период - 1.11.2011 - 30.03.2012 г., в страната са регистрирани  2246 тежки катастрофи, с 208 убити и 2823 ранени. В сравнение със същия период 2010-2011 г., са по-малко с 88, загиналите - по-малко с 23, и ранените - с намаление от 110.

Основен дял от аварийността през есента и зимата заемат инцидентите с пешеходци. За посочения период са регистрирани 832 тежки инциденти с пешеходци ( 37,4%) от всички регистрирани тежки катастрофи, при които са загинали 70 души и са ранени  793 души. Загиналите при тежки катастрофи на магистрали са 4,7 %, на пътища от първи клас - 35,4 %, от втори клас - 22 %, от трети клас -26 %, на общински пътища - 11,8%.

Броят на тежките ПТП и на ранените в населени места са почти двойно повече отколкото извън населени места.

Те се концентрират на улични отсечки между кръстовищата, където автомобилите развиват по-голяма скорост, което се съчетава с неправилно и внезапно пресичане от пешеходците, както и с неправилното им движение по платното. На улични отсечки в населените места през есенно-зимния период (2011-2012 г.) са настъпили 980 тежки катастрофи - 61,4 % от ПТП в населените места със 66 убити /81,5%/ и са ранени 1085 души /60,2%/.

Поради „отнемане предимство на пешеходец” са настъпили 491 тежки катастрофи, а най-опасни са часовете между 16.00 и 20.00 часа.

През посочения период най-висока е аварийността с пешеходци в големите градове:

- София - от общо 19 загинали и 581 ранени, като пешеходци са загинали 11 души и са ранени 263; 
- Варна и областта - от общо 9 загинали и 272 ранени като пешеходци са загинали 4 и са ранени 92; 
- Пловдив и областта - 25 загинали, от които 9 пешеходци, 375 ранени, от тях 86 пешеходци;
- Бургас и областта - 14 загинали, от които 7 пешеходци и 111 ранени - от тях 39 пешеходци; 
- Благоевград и областта - от общо 7 загинали, от тях 3 пешеходци и 160 ранени, от които 43 пешеходци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!