Плевнелиев: Лично ще се извиня на Флоров, ако не е вземал подкуп

Борислава Бибиновска 20 април 2013 в 11:50 3326 3

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

"Ако се окаже, че сигналът срещу Флоров е поредната пушилка, лично аз ще го извикам в президентството и ще му кажа - "Извинете".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по случай отстраняването от длъжност на директора на ГДБОП Станимир Флоров заради разследване срещу него за вземане на подкуп в особено големи размери. 

"Вчера трябваше да подкрепя българските органи и системата за правораздаване, защото това изисква от мен държавността", отбеляза Плевнелиев.

В същото време президентът посочи, че "ако има доказателства, ако наистина има реални основания, нека прокуратурата да покаже и да си свърши работата". Това, което вчера се случи, е пълен картбланш за органите на правораздаване - да работят спокойно и да докажат с действията си собствената си инициатива, коментира той.

През седмицата стана ясно, че като редови служител в ГДБОП Флоров е бил разработван от НСС заради контактите му с лица от бизнеса с производството и разпространението на наркотици. Според документите Флоров е бил обект на разследване за това, че като служител в ГДБОП, работил по делото „Опицвет” (за производство на амфетамини, бел. ред.), е предупреждавал срещу 20 000 германски марки хората, които са били разследвани по аферата. В предложението за откриване на дело “Араби” пише, че Станимир Флоров епокровителствал лица, участващи в накротрафик и контрабандни канали.

Името на Флоров изплува и в други две дела – “Алчния” и “Високия”, като второто е разработка срещу него, в която той е бил подслушван. 

Президентът отбеляза още, че последните скандали за подслушвания и подкупи са част от предизборната кампания, за която той е очаквал да протече по по-позитивен начин.

"Това, което виждаме отново, с размахването на СРС-та, на скандали, ок, това е част от демокрацията, но защо винаги преди избори, защо винаги в последния момент? Къде бяха всички тези сигнали и данни в продължение на години?", посочи Плевнелиев.

Институциите трябва постоянно да си вършат работата и да отговарят на подадените сигнали, а не само в периода преди изборите. Институциите трябва да докажат с действията си, че са полезни на хората, и институциите трябва да върнат обратно хората в държавата, коментира държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!