Цветанов похвали Флоров за борбата срещу наркотрафика

Юлиан Христов 19 април 2013 в 18:29 2384 3

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС

Няколко часа след като стана ясно, че прокуратурата разследва шефа на ГДБОП Станимир Флоров за подкуп в особено големи размери, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов го похвали за успехите му в борбата с наркотрафика. 

Станимир Флоров има изключителни успехи в борбата с наркотрафика, каза пред журналисти във Видин Цветанов.

Той припомни, че през 1997 г. именно Станимир Флоров е изиграл основна роля в операция „Опицвет”. През миналата година пък са заловени 19 тона хашиш в страната и 3 тона кокаин в Испания, в трафика, на които е бил замесен екипажът на български кораб. Станимир Флоров е работил и по повдигането на обвинение на Евелин Банев-Брендо.

В изнесените документи, от които става ясно, че Флоров е бил следен за връзки с организирана престъпност, се казва, че Флоров е предлагал чадър на разработвани именно по "Опицвет" наркотрафиканти срещу сумата от 20 хил. германски марки. 

Той напомни, че Станимир Флоров поради своя професионализъм е тръгнал нагоре по йерархичната стълбичка още при предшествениците му. Цветанов обясни, че Флоров има врагове, защото е работил срещу организираната престъпност. "Организираната престъпност в момента е доста мобилизирана и си намери своите добри говорители в политически план – БСП в лицето на Сергей Станишев. Мога категорично да го заявява, определено обслужват това, което са обслужвали в рамките на тези 20 години, когато се създадоха всички тези групировки", каза Цветанов и добави: "Сами разбирате, че в момента тази консолидация на организираната престъпност тя има интерес, това е тяхната среда."

До момента служебният вътрешен министър Петя Първанова не е обявила дали ще отстрани Флоров от поста му, докато не приключи досъдебното производство срещу него. За това настояха президентът Росен Плевнелиев, а преди това и градският прокурор на София Николай Кокинов. В същото време Николай Цонев, председател на партия "Нова алтернатива" изпрати запитване до вътрешния министър, дали на Флоров е отнет допускът до класифицирана информация. 

"След като е образувано досъдебно производство, министърът на вътрешните работи трябва да отнеме допуска до класифицирана информация на Станимир Флоров, съгласно Закона за достъп до класифицирана информация. Безспорно, длъжността, която изпълнява шефа на ГДБОП изисква ползване такава информация, но без допуск, Флоров трябва да бъде отстранен поради невъзможност да изпълнява служебните си задължения", коментира в писмото си Николай Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика