Флоров временно уволнен

19 април 2013 в 19:12 2228 3

Станимир Флоров. БГНЕС, архив
Станимир Флоров. БГНЕС, архив

Директорът на ГДБОП Станимир Флоров временно е отстранен от длъжност със заповед на министъра на вътрешните работи Петя Първанова. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Причината - образуваното срещу него досъдебно производство.

Временно изпълняващ директор на ГДБОП ще бъде Валентин Трифонов, досега той беше заместник-директор на главната дирекция.

В петък стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу  Флоров.

Разследването е за подкуп в особено големи размери, като престъплението представлява особено тежък случай.

Производството стартира като резултат от проверката на изтеклите документи с разработки на Национална служба “Сигурност” (НСС).

Прокурорите от СГП са установили, че документите са автентични.

От прокуратурата съобщават, че от анализа на получените по електронен път материали се установява, че те са идентични с документите в оперативните дела (общо четири).

“От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници, е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302 а”, съобщават от СГП. В хода на разследването, което ще се води от столичното следствие, ще се търсят и данни за разгласяване на класифицирана информация с разпространяването на секретните документи. 

Миналия петък градският прокурор на София Николай Кокинов е уведомил вътрешния министър Петя Първанова за стартиралото разследване, като е отправил предложение за отстраняването на Флоров, докато тече проверката. 

През седмицата стана ясно, че като редови служител в ГДБОП Флоров е бил разработван от НСС заради контактите му с лица от бизнеса с производството и разпространението на наркотици. 

Според документите Флоров е бил обект на разследване за това, че като служител в ГДБОП, работил по делото „Опицвет” (за производство на амфетамини, бел. ред.), е предупреждавал срещу 20 000 германски марки хората, които са били разследвани по аферата.

В предложението за откриване на дело “Араби” пише, че Станимир Флоров е покровителствал лица, участващи в накротрафик и контрабандни канали.

Името на Флоров изплува и в други две дела – “Алчния” и “Високия”, като второто е разработка срещу него, в която той е бил подслушван. 

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев призова служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова да съдейства на прокуратурата и да предприеме мерки във връзка с казуса с Флоров, така че прокуратурата да бъде подкрепена.

Плевнелиев бе категоричен, че министър Петя Първанова трябва да окаже пълно съдействие и да се вземат незабавни мерки, включително и ако тези мерки включват спешното отстраняване от длъжност на Станимир Флоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!