Плевнелиев: България няма послушен и зависим президент

Юлиан Христов 12 декември 2012 в 14:27 1947 7

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Аз персонални войни не водя, но имам кауза. Моята кауза е да бъда успешен президент на модерна България.

Така президентът Росен Плевнелиев коментира пред журналисти изказването на вицепремиера Цветан Цветанов, в което той заяви, че функциите на президента са декоративни. “Кажете ми какво зависи от президента, но на президента всичко му е позволено да говори, защото той трябва да бъде харесван и трябва да бъде уважаван”, каза в интервю Цветанов.

"Надявам се, че на всички в България вече стана ясно, че България няма послушен и зависим президент. Има президент, който смята да спазва Конституцията, а в нея пише, че той е надпартиен, независим и президент на всички българи и всички партии", каза днес пред журналисти Росен Плевнелиев.

Държавният глава е оптимист, че кризата в Конституционния съд ще бъде решена със следващия опит за откриване на процедура за избор на конституционен съдия.

Вчера стана ясно, че ГЕРБ оттегля подкрепата си към Галя Гугушева, която беше вторият неуспешен кандидат за поста, излъчен от СДС. Също вчера стана ясно, че изпълняващият функциите на главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил Инспекторатът при Върховната касационна прокуратура да направи пълна проверка на прокурорката. Малко по-късно ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като негов заместник и преназначаването ѝ като редови прокурор в АСП.

Плевнелиев коментира, че се надява всички парламентарно представени политически партии и парламентът да проведат процедура, в която да има няколко кандидатури, които не са плод на политически договорки. Убеден съм, че от третия път ще се справим. Конституционният съд го заслужава, добави държавният глава. 

„Именно според Конституцията, която е водеща в моето управление, в Конституционния съд трябва да влезе най-добрият и достоен кандидат”, каза президентът. 

По отношение кандидатурата на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд, президентът каза, че ако тя е била избрана, това би бил един провал за Конституцията на страната. Изборът на кандидат за конституционен съдия не трябва да бъде плод на договорки между политически партии, а да е част от усещането на целия народ, коментира Плевнелиев. Той изрази надежда, че третият път, в който ще бъде предложен кандидат за член на Конституционния съд от квотата на парламента, ще бъде успешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови