И ВЕИ-централите спряха заради излишъка от енергия

04 април 2013 в 12:18 2552 2

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС
Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС

Много от вятърните и фотоволтаични електроцентрали в страната днес ще бъдат временно спрени. Това разпореждане са получили трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго.про от диспеческото управление на Електроенергийния системен оператор.

Ограничението цели да се постигне временен баланс между производство и консумация на електроенергия, тъй като износ в момента няма, а в същото време слънчевите централи работят с максимален капацитет, както и хидроцентралите заради пълните язовири.

В Югоизточна България, където оперира ЕВН, поетапно ще бъдат спирани около 40 % от слънчевите и вятърни паркове от 10 до 17 часа. Въпросните 40 % по всяка вероятност са онези централи, за които служебният министър на икономиката Асен Василев обяви, че нарушават закона, като не подават в реално време данните за произведената от тях енергия на диспечера и по този начин излагат на риск системата. Спирането на тези централи бе една от належащите мерки в енергетиката, обяви министърът. Преди дни ЕВН изпрати до въпросните централи писмо, в което ги подкани да започнат да изпълняват задължението си. 

В Западна България, където е територията на ЧЕЗ днес са спрени всички вятърни и фото централи между 10 и 18 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови