Пенсионер от Пловдив сам си произвежда ток на балкона

17 август 2013 в 13:46 5576 12

Електрическа крушка
Електрическа крушка

75-годишен пенсионер от Пловдив не плаща сметки за ток, понеже сам си произвежда електрочеството с 40 соларни модула, монтирани на балкона на панелния му апартамент , съобщи „Труд“.

"Нямам електромер, нито ми трябва. Докато съм жив, няма да ползвам ток от монополиста. Захранвам бойлер, индукционен котлон и два телевизора с фотоволтаици. През зимата няма да ми е студено, защото разработвам изобретение, подобно на генератор, което ще ми дава ток колкото си искам", разказва Васил Владиков, инженер по професия.

Общата мощност на соларния му минипарк е 1000 вата. "Дори и да не са осветени преди обед, пак произвеждат енергия. Включвам телевизор, котлон. Живея сам. Монополистите ме ограбват и тормозят, не искам да имам вземане-даване с тях“.

Соларните панели му стрували 9000 лв., които спестил от пенсията си за 4 години, разказва той. Инвестицията му всъщност не е рентабилна, но след спорове с местния доставчик на електроенергия ЕВН пенсионерът взел решение да скъса отношения с него и да стане енергийно независим. 

През декември 2010 г., след като с дълги спорове успял да се откаже от парното, пуснал молба да му спрат и тока. Техници на енергото демонтирали електромера му, за което платил 26 лева. "Повече нищо няма да получат от мен", категоричен е пловдивчанинът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!