Посрещаме чудотворната икона „Достойно есть"

Борислава Славова 27 октомври 2012 в 09:48 1721 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Копие на чудотворната икона „Достойно есть" пристига у нас в Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски", съобщават от "Светия синод".

Светата икона идва по случай 100-годишнината на храма "Св. Александър Невски" и за 98-ия рожден ден на патриарх Максим, който няма да присъства на празника, тъй като е в болница и не е в добро физическо здраве.

Митрополитите от Синода ще занесат светинята в болницата, за да се поклони и патриархът пред нея.

Иконата ще бъде посрещната на площад Александър Невски.

Влизането в храма ще е свободно и всеки ще може да види „Достойно есть". Поклонението ще продължи до полунощ, но ако има наплив от хора, то ще се удължи. На площада ще има засилено полицейско присъствие.

Атонското предание от X вeк разказва, че на 11 юни 982 г. благочестив отшелник в Атон се молел пред лика на Богородица. На вратата потропал пътник. Отшелникът отворил и го поканил вътре. Двамата започнали да се молят.

В момента, в който трябвало да възпеят Божията майка с молитва "Достойно есть", пътникът дал мраморна плоча на отшелника и му казал, че вече Пресвета Богородица ще бъде възпявана по този начин: „Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна Майка на нашия Бог”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews