Партията на Кунева пита кабинета за европейските пари

Елица Мартинова 04 октомври 2012 в 11:39 1939 1

Иван Стамболов-Сула, Снимка: Сергей Антонов
Иван Стамболов-Сула, Снимка: Сергей Антонов

„Движение България на гражданите” ще внесе в Министерски съвет в петък седем въпроса, свързани с усвояването на средства от европейските фондове за периода 2007-2013 г.

Това стана ясно в четвъртък по време на пресконференция на икономическия екип към „Движение БГ”.

Според Иван Стамболов - един от експертите на Меглена Кунева, съществува реална опасност в края на 2013 г. България да загуби близо 1,5 млрд. лв., ако европейските средства продължат да се усвояват с такъв темп.

„Въпреки опитите с красиви фрази да се представи процесът по усвояване на фондовете за успешен, истината е, че навлизаме в най-усиления период, когато трябва да се договорят последните проекти, с усвояемост едва около 1/5 от всички предвидени средства. Това означава, че оперативните програми не работят както трябва”, твърди икономическият екип на „Движение БГ”.

Според Красимир Попов, ръководител на департамент „Еврофондове”, основният проблем при усвояването на европейските пари е липсата на адекватни програмни политики и секторни реформи.

„Няма практически смисъл да се харчат пари за нереформирани системи. Най-лошо е положението в образованието и здравеопазването. Ако харчим парите без реформи, няма да имаме траен ефект”, посочи Попов.

Той подчерта, че България страда най-вече от финансовите корекции, нанасяни най-често заради неправилно проведени обществени поръчки.

Икономистите подчертаха, че за да може България да подобри усвояването си на средства през следващия програмен период, дебатите около политиките на страната трябва да започнат още сега.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови