Отложиха решението за задължителното обучение за 4-годишните

16 януари 2013 в 14:27 2019 1

Министърът на образованието Сергей Игнатов в Народното събрание. Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Сергей Игнатов в Народното събрание. Снимка: БГНЕС

Продължителните дебати "за" и "против" въвеждането на задължително предучилищно обучение още от 4-годишна възраст доведоха до отлагане на решението.

Текстът, уреждащ този въпрос в проектозакона за предучилищното и училищното обучение, ще бъде гласуван на следващото заседание на парламента, защото в разгорещените спорове между депутатите, в които се включи и просветният министър, работният ден на депутатите приключи.

Пет минути след 14 ч. заседанието бе закрито.

На практика текстът в закона сваля възрастта за задължително предучилищно обучение с една година - сега децата задължително трябва да ходят на детска градина от годината, в която навършват 5 г.

Върл противник на новия текст се оказа Мартин Димитров, който заяви, че родителите знаят най-добре кое е най-добро за децата им и че никой няма право да им налага задължително обучение в детска градина.

Червената депутатка Ваня Добрева, която е и бивш зам.-министър на образованието, също изтъкна аргументи "против".

В залата беше и образователният министър Сергей Игнатов, който оспори твърденията на Димитров с репликата, че родителите може и най-добре да знаят, но държавата има право да решава, както "някога е решила да тръгваме на училище от първи клас".

"Аз имам право, като министър, да знам къде ходят децата ви", бе също реплика на ядосания вече Игнатов.

За да подкрепи позицията си с факти, министърът обяви, че децата, които са ходили на детска градина на 4 години, получават средно с по 50 точки повече на тестовете от външното оценяване в края на четвърти клас от съучениците си, които са тръгнали на градина по-късно или изобщо не са посещавали такава. Освен това децата на над 80% от семействата ходели доброволно на детска градина, а против задължителното предучилищно обучение за 4-годишните били само 1.9% от родителите.

Дебатите в пленарна зала бяха съпроводени с протест на родители пред сградата на парламента. Те са против въвеждането на задължително предучилищно обучение за 4-годишните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови