Майки протестират срещу задължителното обучение за 4-годишни

Последна промяна на 16 януари 2013 в 10:11 1396 5

Няколко протеста на майките се проведоха в София. Снимки: Сергей Антонов
Няколко протеста на майките се проведоха в София. Снимки: Сергей Антонов

Разгневени майки се събраха на протест пред парламента, където днес на второ четене се разглежда Законът за предучилищното и училищно образование.

Демонстрацията е организирана от Асоциацията за родителски кооперативи. Майки и бащи са недоволни от намерението на депутатите да въведат задължителна предучилищна подготовка от 4-годишна възраст на децата.

Сега задължителното предучилищно обучение започва на 5-годишна възраст.

Исканията на протестиращите са „отпадане задължителния характер на предучилищното образование от 4-годишна възраст и зачитане на конституционното право на родителите да избират къде и как ще се обучават и отглеждат децата си. Както и признаването от закона на различни и фактически съществуващи алтернативни форми за отглеждане и обучение на деца, инициирани от родителите им, в това число и родителските кооперативи”.

Новият регламент предвижда глоба от 500 лв. за родителите, които откажат да запишат детето си на предучилищна.

Протестиращите пред парламента настояват, че законът е в разрез с гражданските и човешките им права. По думите им всеки трябва да има право сам да определя съдбата на детето си.

Подобна демонстрация недоволните родители проведоха на 12 декември пред парламента, където същия ден се организира и кръгла маса по темата. На нея обаче така и не бе постигнато съгласие.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2013 в 19:20

Ти ходил ли си на "обучение" от 4 годишен? Щото познавам няколко асоциални “кристални” или “индиго” идиотчета, точно като теб говорят :)

16.01 2013 в 13:47

В училищата няма стаи за почивка на децата, а държавата не поема разходите за занималня на деца под първи клас! Същите занимални обаче просперират и цените им са астрономически тежко им на родители които не са успели да се доредят за детска градина!

16.01 2013 в 13:27

Ами какво да ги пратят да ги научат че "Скалистите планини" са в Родопите ли?
Нека оставим детство на децата!

16.01 2013 в 13:02

хайде по-кротко с глупостите. законът е фашистки и ме съмнява дали не е и противоконституционен.

16.01 2013 в 12:37

Разгневени идиоти желаят децата им да останат асоциални "кристални" или "индиго" идиотчета. Браво на тях. Плюс това става реално въпрос за детска градина, а не за училище.