Отложиха делото за пожара във влака София-Кардам

Юлиан Христов 16 февруари 2012 в 16:59 1580 0

Влакът София-Кардам. Снимка: БГНЕС
Влакът София-Кардам. Снимка: БГНЕС

На 22 март ще продължи делото за пожара във влака София-Кардам, който през февруари 2008 взе девет жертви.

Днес Апелативният съд във Велико Търново разгледа резултатите от следствен експеримент за действията на влаковия персонал при пожара. Съдът постави нови задачи на вещите лица, участвали в експеримента и по тази причина отложи заседанието.

Новите изчисления ще включват времето, за което шафнерът се е придвижил от отварянето на задната врата, до неговото купе, ваденето на пожарогасителите и придвижването до 6-то купе, където започва да гаси пожара.

На гарата във Велико Търново за следствения експеримент бяха композирани вагони, идентични на тези, в които се е разиграла трагедията. Според експертизата пожарът е избухнал в шесто купе и е обхванал вагона за четири минути с отделяне на токсични газове. При експеримента бе измервано дали за това време шафнерът е могъл да спре влака, да събуди пътниците и всички да се евакуират от кушет-вагона.

На 4 май 2010 г. за немарливо изпълнение на служебните задължения и причинена по непредпазливост смърт на 9 души шафнерът Георги Георгиев и началник-влака Иванка Костадинова получиха на първа инстанция съответно 12 и 8 години затвор. Георги Иванов, който по време на инцидента беше заместник-директор по експлоатацията на „Спални и специални вагони", беше оправдан. Негова е издадената заповед за заключване на страничните врати освен с ключ каре и с щифт, което е попречило за отварянето на вратите на вагоните.

На 2 март 2011 г. великотърновските апелативни магистрати решиха да намалят наказанието на шафнера на 8 години и 6 месеца, а Костадинова получи 5 години лишаване от свобода.

Присъдите на подсъдимите в процеса обаче бяха отменени от Върховния касационен съд, който върна делото за ново разглеждане от друг състав, като се пресъздадат действията на служителите на БДЖ в горящия кушет-вагон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови