"Ню Йорк таймс": Oтношенията на България с Израел са в опасност

31 юли 2012 в 10:49 1403 0

Взривът в Бургас. Снимка: БГНЕС
Взривът в Бургас. Снимка: БГНЕС

Близо две седмици след терористичния атентат срещу израелски туристи в Бургас, Българските власти все още не са идентифицирали атентатора и отказват да обявят публично кой стои зад атаката. Това обаче застрашава отношенията на балканската страна с Израел, както и с арабските страни от Близкия изток, пише в днешния си брой вестник "Ню Йорк таймс". 

Израелският премиер Нетаняху публично обвини за терористичния акт Хизбула и Иран, като САЩ тайно подкрепя това мнение. Българските власти обаче отказват официално да обвинят Хизбула и се опитват да не разкриват детайли около разследването на атентата. Правителството не иска да допусне грешка в толкова деликатна международна политическа ситуация, в която опасността от война между Израел и Иран е надвиснала сериозно.

Вестникът цитира политолога от Нов български университет Владимир Шопов, който казва, че за малка България да излезе и открито до назове Хизбула в такъв контекст е равносилно на това да навлезе в минно поле. "Трябва да си абсолютно сигурен, наистина напълно уверен, че убедителните ти доказателства ще издържат пред всички останали страни от Европейския съюз", допълва той.

Член на българските служби, който запази анонимност, тъй като разследването все още продължава, разкри, че има ясна следа, която води към Хизбула. За разлика от САЩ и Израел, който официално обявяват Хизбула за терористична организация, Европейският съюз все още не е поставил организацията в черния списък. Това прави залозите твърде високи за държава с население от 7 милиона души - по-малко от Ню Йорк.

"Ню Йорк таймс" цитира и изказване на българския външен министър Николай Младенов, който посочва: "България има мюсюлманско малцинство. Има и много араби, дошли в страната, и не бихме искали те да се чувстват дамгосани по някакъв начин заради този акт. Това е спокойна страна и бихме искали да остане такава." Младенов отхвърли критиките за бавния ход на разследването с думите: "Да дадем на хората, които работят по случая, възможност да си свършат работата."
Българският премиер Бойко Борисов заяви миналата седмица, че актът е дело на изключително опитна група заговорници. Много от изявленията на властите сякаш целяха да разсеят критиките в страната по отношение на разследването, отбелязва изданието.

Българският премиер Бойко Борисов заяви миналата седмица, че актът е дело на изключително опитна група заговорници. Много от изявленията на властите като че целяха да разсеят критиките в страната по отношение на разследването, отбелязва изданието. "Ню Йорк таймс" цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, който подчертава, че е много важно, когато се изнася информация пред обществеността, тя да е подкрепена с улики и доказателства, а не просто да се изказват мнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!